2024. március 29., péntek

Elrendelték egy egész falu evakuálását

Elrendelték Győrújfalu kitelepítését - tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este az MTI-t.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. "A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint mintegy kétezer embert érint az intézkedés. A nyilatkozata idején már Esztergomban tartózkodó miniszterelnök kifejtette: a megépített új gátszakasz és a régi találkozásánál léphetnek fel problémák Győrújfalunál. A Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság javaslatára a belügyminiszter a kormányfő jóváhagyásával azért rendelte el a kiürítést még nappali világosságnál, hogyha a víz itt esetleg kitörne, ne éjszaka kelljen intézkedni.

A veszély nagyságát megbecsülni nem lehet, de első az emberélet mentése - szögezte le Orbán Viktor.
Elmondta azt is, hogy a szállítóeszközök készen állnak a kiürítés végrehajtására.
Más település nincs közvetlen veszélyben - közölte az MTI-vel a kormányfő.

Győrújfalun semmilyen kapkodás jelei nem látszanak a kitelepítésnél, írja az MTI. A helyi Volán-társaság 15 üres busza várja a kitelepítendő lakosokat. Nagy Imre Attila független polgármester azt mondta, a kitelepítésről szóló döntés nem a védelmi bizottság ülésén született, ott ugyanis nem volt egyetértés az ügyben. Hangsúlyozta, a település vezetőjeként továbbra is úgy gondolja, hogy a Mosoni-Duna szombat déli tetőzésekor is állni fog a gát.