2024. április 23., kedd

Csatlakozási dátum csak januárban?

Aleksandar Vučić első kormányalelnök szerint júniusban Szerbia előtárgyalásokat kezdhet meg, a csatlakozási tárgyalások dátumát pedig jó eséllyel októberben, a legrosszabb esetben viszont csak januárban kaphatja meg az ország.

– Feltételezem, hogy a csatlakozási tárgyalások dátuma októberben derül ki. Ez jó hír lenne – mondta az első kormányalelnök, és hozzátette, hogy a júniusi dátum híre csupán a politikusok és a média téves értelmezése miatt terjedt el.

Mint megjegyezte, megeshet, hogy a csatlakozási tárgyalások dátumát csupán januárban kapja meg Szerbia, ami nem lenne rossz hír, de annyira jó sem, mintha ez októberben történne meg.

– Kétlem, hogy az Európai Unió meg akarná büntetni Szerbiát – érvelt Vučić.

Kiemelte, hogy miután az unió kijelöli a tárgyalások dátumát, a szerb kormány mélyreható átszervezése következik. Az átszervezés nemcsak a minisztereket, hanem az államtitkárokat, a közhivatalnokokat és közvállalat igazgatókat is érinti majd.

A szerb kormány gazdasági válság enyhítési intézkedéseiről szólva Vučić elmondta, hogy teljesen átszervezésre kerül az adminisztráció, de azt nem részletezte, hogy befagyasztásra kerülnek-e a fizetések és a nyugdíjak.

Ivan Mrkić külügyminiszter ennek ellenére meg van győződve arról, hogy Szerbia júniusban kapja meg a csatlakozási tárgyalások dátumát. Szavai szerint az EU intézményein kívül a Bundestagban is pozitívan értékelik Szerbia felelősségteljes viselkedését. Mint megjegyezte, a média azon fejtegetési, miszerint júniusban az unió mégsem jelöli ki a dátumot, arról tanúskodik, hogy egyesek nem látják át a jelenlegi helyzetet.

– Minden a saját útján halad. Nem értem, miért pánikol mindenki – értetlenkedett a külügyminiszter, aki a legjobbakban bízik.

Ugyanakkor Németországban az Európa Mozgalom lobbizik Szerbiáért. Németország legbefolyásosabb és legnagyobb szervezete a Szerbiai Európa Mozgalom (EPuS) kérésére jár közben. Vlastimir Majetić, az EpuS elnöke arra kérte a német szervezetet, hogy a német intézmények és polgárok előtt is beszéljen a csatlakozás fontosságáról.

– Ki kell emelnünk, hogy Szerbia számára történelmi fontosságú a döntés, és ebben Németországnak nagy szerepe van. A tárgyalások mielőbbi megkezdése kiemelten fontos Szerbia politikai, gazdasági és társadalmi szférájának reformját illetőleg. Ezenkívül nyilvánvaló üzenet is lenne, amely megerősítené, hogy Szerbia valóban az egyesült Európa tagja – mondta az EpuS elnöke.

Levelében még kiemelte, hogy a Szerbiai Európa Mozgalom szerint elvi fontosságú, hogy elismerjék Szerbia Európai integráció során tett erőfeszítéseit.