2024. április 23., kedd

A második árhullámmal is számolnunk kell

A tartomány védelmi rendszere megfelelő állapotú, a Duna vízszintje továbbra is folyamatosan emelkedik – A vajdasági költségvetést mintegy 30 millió dinárral terheli majd az árvíz elleni véd

– A Dunán érkező árhullámra várva ki lehet jelenteni, hogy komoly helyzettel állunk szemben Vajdaságban, pánikra azonban nincs ok – jelentette ki pénteken a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó tartományi stáb ülésén Bojan Pajtić, a vajdasági kormány elnöke. Mint mondta, a tartomány 3,4 milliárd dinárt költött el az elmúlt években az árvízvédelmi rendszer fejlesztésére, ezért ma nyugodtabban várjuk az árhullám érkezését, mint más európai országok. Hangsúlyozta, hogy a tartományi kormány képviselői, a Vajdaság Vizei közvállalat szakemberei, a katonaság és más illetékes intézmények készenlétben állnak egy esetleges rendkívüli helyzet kezelésére, és emlékeztetett arra az előrejelzésre, amelyik szerint Bezdánnál június 14-ére a Duna szintje el fogja érni a 720 centimétert, amely húsz centiméterrel magasabb a rendkívüli árvízvédelmi helyzet bevezetéséhez szükséges értékhatárnál.

Kicsi az eshetősége annak, hogy a tartományi székváros vagy bármelyik Duna menti helység veszélybe kerüljön (Fotó: Dávid Csilla)

Kicsi az eshetősége annak, hogy a tartományi székváros vagy bármelyik Duna menti helység veszélybe kerüljön (Fotó: Dávid Csilla)

– Védelmi rendszerünk jó állapotban van, készen áll a kihívásokra, ám a tőlünk jóval gazdagabb államok, Németország vagy Ausztria példáján meggyőződhettünk arról, milyen nehézségeket tud a közeledő árhullám okozni – fogalmazott a tartományi kormányfő.

Hozzátette: annak köszönhetően, hogy Vajdaság-szerte megerősítették az árvízvédelmi vonalat, Újvidéknél például mintegy 80 centiméterrel emelték meg azt, még mindig kicsi az eshetősége annak, hogy a tartományi székváros vagy bármelyik Duna menti helység veszélybe kerüljön.

Közölte, hogy a jövő héten levonuló árhullámot követően újabb érkezhet térségünkbe, a meteorológusok előrejelzése szerint ugyanis a Duna felső folyásának térségében Európa-szerte kiadós esőzésekre lehet számítani a napokban, és ismét nagy mennyiségű víz vonul majd le a folyón. Ha az előrejelzések beigazolódnak, akkor a második árhullám immár nagyobb kihívást fog jelenteni – hangzott el a stáb ülésén.

– Csütörtök reggel Palánka és Újvidék térségében rendes árvízvédelmi készültséget hirdettek, és ezzel 225 kilométerre bővült a Dunának az a szakasza, amely folyamatos védelem alatt áll. A második árhullám megérkezésével megteremtődnek a feltételek a rendkívüli árvízvédelmi helyzet kihirdetésére is – mondta el Mirko Galonja, a Vajdaság Vizei közvállalat árvízvédelmi részlegének vezetője.

A Vajdaság Vizei közvállalat immár két hónapja fokozott figyelemmel kíséri a Duna szintjének alakulását, és ez alatt az idő alatt elvégezték azokat a munkálatokat, amelyeket a gátak biztonsága érdekében meg kellett tenni – tette hozzá. Az árvízvédelmi védősáv jelenleg biztonságosnak mondható, a vízgazdálkodási vállalatok illetékesei a helyszínen vannak – állapította meg.

A második árhullám, mely néhány napos késéssel érkezik, és Vajdaság területét is eléri, már okozhat némi gondokat, különös tekintettel az alacsonyabb fekvésű településekre. Veszélyben lehet a Duna jobboldalán levő Zalánkemén (Slankamen), Banovci, Cserőg (Čerević) és Belcsény (Beočin) egy része. A szóban forgó települések védelmi sávjának kiépítésére már régen készen állnak a tervek, de az anyagi eszközök hiányában eddig még nem sikerült azt megépíteni. Amíg e helyzet nem változik, addig az önkormányzatok feladata, hogy a Vajdaság Vizei közvállalat segítségével megszervezzék az ideiglenes védelmi sáv kiépítését – húzta alá Galonja.

A válságstáb ülésén elhangzott, hogy a rendkívüli helyzet kezelésére 640 ezer homokzsák és kétezer lapát áll rendelkezésre. A becslések szerint a vajdasági költségvetést mintegy 30 millió dinárral terheli majd az árvíz elleni védekezés.

VESZÉLYBEN A „HÉTVÉGI” NEGYEDEK

Đorđe Babić, a belügyi tárca rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének helyettes vezetője pénteki nyilatkozatában arról beszélt, hogy a Duna szintje egyre magasabb, és hogy június 12-ére várják a folyó szintjének tetőzését Bezdánnál. Hozzátette, hogy a rendkívüli helyzetek elhárításán dolgozó csapatok a helyszínen vannak, annak ellenére, hogy hazánkban egyelőre nem kell a lakott területek elöntésére, evakuációs bevetésekre számítani.

– Figyelemmel kísérjük azt is, hogy hogyan alakul az árvízhelyzet Magyarország területén. Az adatok, információk cseréje állandó a hazai és a magyar illetékesek között. Az aktuális prognózis szerint Budapestnél június 10-én tetőzik a Duna – közölte Babić.

Miloš Vučević újvidéki polgármester szerint a város biztonságban van, és minden eszközt bevetnek, amennyiben arra szükség mutatkozik.

– Jó, hogy az árvízvédelmi tevékenységet közös erőkkel végzi a városi önkormányzat, a Vajdaság Vizei közvállalat és a tartományi adminisztráció – állapította meg Vučević a telepi töltés állapotának megtekintése során, melyen részt vett az árvízvédelmi válságstáb többi tagja is, akik a rendőrséget, katonaságot, tartományi kormányt és a vízgazdasági közvállalatot képviselték.

Úgy fogalmazott, hogy a magas vízszint bizonyára problémát jelent majd a Köves településrészen és Belcsény egyes területein, emlékeztetett azonban arra, hogy ezek nem számítanak védetté nyilvánított területeknek, mivel a Duna folyómedrénél kiépített hétvégi településekről van szó.

Goran Ješić tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár azt hangsúlyozta, hogy mindent el fognak követni a nem védett területeket fenyegető veszély csökkentése érdekében is. Példaként Zalánkemént, Cserőgöt hozta fel.

A Vajdaság Vizei közvállalat legutóbbi előrejelzése szerint június 12-én és 13-án lesz a legmagasabb a Duna szintje Vajdaságban, Bezdánnál elérheti akár a 730–740 centimétert is. Újvidék felé haladva az árhullám intenzitása csökkenni fog a prognózis szerint, és így ebben a városban a rendkívüli árvízvédelmi riasztás bevezetésével sem kell számolni.