2024. április 19., péntek

Kéményseprési díj mindenkinek (?)

A polgárok máris aláírásgyűjtést kezdeményeztek a városi hatalom legújabb rendelete ellen

Az újvidékiek július elsejétől egy közszolgáltatással többet kötelesek fizetni, a kéményseprés díja havonta, négyzetméterenként 1 dinárt tesz ki. Az díjat annak is fizetni kell, akinek nincs kéménye.

Az újvidékiek máris aláírásgyűjtést kezdeményeztek a városi hatalom legújabb rendelete ellen, de a kéményseprők sem örülnek neki, mivel a Stan közvállalatban, amelyet a városi hatalom megbízott a kéményseprés feladatával, nem dolgoznak kiképzett kéményseprők.

Kéményseprőt az újvidékiek többsége csak a Negro cukorka csomagolásán látott, de ez lehet, hogy hamarosan megváltozik.

– Legalább két év szükséges a kéményseprő szakma elsajátításához. Elképzelhetetlen, hogy olyan emberek foglalkozzanak kéménysepréssel, akik még kéményt sem láttak eddig, és fogalmuk sincs miből áll ez a munka – mondta Živan Joković, a SZR Dimničar vállalat tulajdonosa. Hozzátette még, a Stan munkásai vagy nem is ellenőrzik a kéményeket, vagy rosszul végzik majd feladatukat.

– Ez a városi döntés jól jött a Stannak, mert egy nem létező szolgáltatással sok pénzhez jutnak. Nem hiszem, hogy a közvállalat munkásai profi munkát végezhetnek, ezt nem is várhatja el senki. Az persze más történet, hogy egy nem létező szolgáltatást fizetnek majd az újvidékiek – mondja Joković.

Hasonló véleményen vannak az újvidékiek is, az aláírásgyűjtés már megkezdődött az új díj beszüntetésére.

– Teljesen mindegy, hogy az új szolgáltatás nem kerül sokba (kb. 100 dinár), nem szeretnék levegőadót fizetni. A tizenegyedik emeleten élek, fogalmam sincs, létezik-e az épületben kémény, de biztos vagyok benne, hogy nincs szükség a tisztítására – mondta M. K. újvidéki lakos.

Nikola Bilić újvidéki egyetemista, a Facebook közösségi portálon aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy beszüntessék a kéményseprés havi díját. Ez idáig ötszázan írták alá a kezdeményezést – írja a 24 sata újság.

– Ha a város nem látja be tévedését, tüntetést szervezünk, az aláírók kommentjeiből következtetve ez nem lesz nehéz – mondta Nikola, majd hozzátette: az aláírásgyűjtés végén, a polgárok véleményét átadják Miloš Vučevićnek, Újvidék polgármesterének.

Vučević ennek kapcsán kijelentette, a kommunális tevékenységekről szóló törvény szerint, a kéményseprés az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Újvidéknek már évek óta nincs olyan vállalata, amely ezzel a tevékenységgel foglalkozna, lehet, hogy a döntés nem lesz közkedvelt, de meg kellett hozni. Minden épületnek van szellőző nyílása, egyeseknek pedig kéménye is, csak a megfelelő karbantartással kerülhető el a tűzveszély. A polgármester kifejtette, a kéményseprésért fizetett díj nem a városi költségvetést gyarapítja, hanem biztosítja a szolgáltatás működését egy olyan vállalatnál, amelyért a város felelős.

Nincsenek pontos adatok arról, hány kémény lehet Újvidéken, egyes becslések szerint 250 000-re tehető a számuk, a szakértők szerint Újvidéken legalább 80 kéményseprőre lenne szükség, jelenleg azonban csak tízen dolgoznak.

– Újvidéken egyes becslések szerint 250 000 kémény van

– 10 kéményseprő dolgozik a városban

– A kéményseprő havi jövedelme 35-45 ezer dinár (teljesítménytől függően)

– A kéményseprés jelenlegi ára 250-2000 dinárt tesz ki

– Összesen 80 kéményseprőre lenne szükség Újvidéken