2024. április 26., péntek
ROLAND GARROS

Két lépésre az álomtól

Đoković holnap Nadallal vív elődöntőt – Janković nullás szettel kezdett, majd mégis kikapott Sarapovától – Garin újra legyőzte Györét

Csak a második kiemelt hiányzik a Roland Garros férfiegyese elődöntőjéből, amelyet holnap 13 órás kezdettel, Đoković–Nadal és Ferrer–Tsonga párosítással tartanak meg. Tegnap ugyanis Novak visszavágott a 35 éves német veterán Tommy Haasnak a márciusban Miamiban elszenvedett váratlan vereségért, a spanyol címvédő pedig egészen könnyen győzte le a svájci Stanislas Wawrinkát.

Novak Đoković tegnap sokkal jobb játékot nyújtott, mint az előző fordulóban a másik német, Philipp Kohlschreiber ellen, noha azért még jócskán elmaradt attól, amit ténylegesen tudna mutatni. Kiderült, hogy a nem remekelő, de angazsált, és csak nagyon ritkán lazító Novak is elegendő volt a győzelemhez, és az elődöntőbe jutáshoz, ahol a tavalyi döntő visszavágója lesz műsoron. Đoković az első játszmában korán jutott breakelőnyhöz, és azt meg is tudta tartani. A második játszmában rövidítést játszottak, amelyben a szerb egy árnyalattal jobb volt. A harmadikban Novak a harmadik játékban nyerte el a német kezdőütését, és ezután már eléggé hullámzó volt a teljesítménye. Haas azonnal eltörölte a hátrányt, majd a hetedikben ismét elveszítette kezdőütését, és 5:4-nél Đoković a meccsért adogatott. Nem volt sikeres, hisz a német másodszor is egyenlíteni tudott. Nagy harc következett, és Haas a 11. játékban több alkalmat is adott az újabb breakre. Đoković harmadszorra élt is a lehetőséggel, és 6:5-nél újra a továbbjutásért szervált. A szerb ekkor már nem hibázott, és egy pompás elütéssel pontot tett a meccsre. A győzelemmel Novak Đoković két lépésre jutott élete álmának a megvalósításától, a Roland Garros serlegének begyűjtésétől is, amivel belépne azon kevesek sorába, akik valamennyi Grand Slam-tornán diadalmaskodni tudtak.

A nap másik meccsén Nadal kezdettől fogva kezében tartotta a mérkőzés fonalát, és egy pillanatra sem nyújtott esélyt a kettes számú svájcinak, hogy a negyeddöntőnél nagyobb bravúrról álmodozzon. Nadal, akinek a Roland Garroson 57:1 a mérlege, nyolcadik serlegére tör, hisz 2005 óta csak egyszer maradt le a trófeáról, amikor 2009-ben váratlanul a svéd Robin Söderlingtől kapott ki a nyolcaddöntőben.

Jelena Janković az első játszmában játékot sem veszített, utána azonban Marija Sarapova egyre magabiztosabb lett, és három szettben nyert a szerb teniszező ellen (Fotó: Beta)

Jelena Janković az első játszmában játékot sem veszített, utána azonban Marija Sarapova egyre magabiztosabb lett, és három szettben nyert a szerb teniszező ellen (Fotó: Beta)

Jelena Janković nagyszerűen indult a negyeddöntőben, és az első játszmát 29 perc alatt 6:0-ra megnyerte, ami reményt adott egy nagy sikerre. A nullás játszmával azonban Jelena puskapora elfogyott, a címvédő orosz Marija Sarapova egyre magabiztosabb lett, a szerb labdái pedig mindinkább a vonalon túl pattantak, vagy pedig a hálóban kötöttek ki. Janković így sem lehet teljesen elégedetlen, hisz két helyet azért halad a ranglistán, vagyis hétfőtől 16. lesz, és a rendkívül sűrű mezőnyben csak 20 ponttal marad le a 12. honfitársnőjétől, Ana Ivanovićtól.

Női egyesben a négy közé tehát a világelső Serena Williams jutott, a döntőért a Párizsban tavaly zárómeccset játszó olasz Sara Erranivel küzd meg, a másik ágon pedig az orosz Marija Sarapova a fehérorosz Viktorija Azarenkával a ranglista második helyért vív közvetlen harcot. Serena 2002-ben volt a Roland Garros bajnoka, és hihetetlenül hangzó tíz éve már nem játszott elődöntőt a világ leghíresebb salakos pályáján. Errani esetében elmondható egy nagyon érdekes adat. Tavaly, amikor az elődöntőben a német Angelique Kerberrel csatázott, 0:28-as mérlege volt az első tíz tagjai ellen, és akkor szakította meg a kellemetlen sorozatot. Az idén, a Radwanska elleni meccse előtt 0:28 volt a mérlege az első öt ellen, és ezt a sorozatot is meg tudta szakítani. Azarenka, aki januárban az Australian Open bajnoka volt, első ízben jutott a párizsi elődöntőbe. A női elődöntő két meccsét ma a Philippe Chatrier stadionban 15 óra után tartják meg.

Györe László nem jutott túl az ifjúsági nyolcaddöntőn, hisz bő hét hónapon belül másodszor is veszített a chilei Christian Garintól. A 17 éves chilei novemberben az Eddie Herr torna döntőjében múlta felül a zentait, s ezúttal is három játszmában nyert. Az első játszmában Györe volt jobb, a másodikban a chilei azonos eredménnyel vágott vissza, majd a harmadikban 3:0-ra elhúzott, és az előnyt azután meg tudta tartani. Negyeddöntős viszont Nikola Milojević, aki előbb japán, majd mexikói ellenfelet győzött le, és az elődöntőért a 6. kiemelt olasz Gianluigi Quinzivel találkozik.

Nyitókép: Jelena Janković az első játszmában játékot sem veszített, utána azonban Marija Sarapova egyre magabiztosabb lett, és három szettben nyert a szerb teniszező ellen (Fotó: Beta)