2024. április 25., csütörtök

„A DP belülről bomlik fel”

Tripić lemondott, Trivant feljelentették, Šutanovac és Božović szkanderezik

Még el sem kezdődött a Demokrata Párt fővárosi bizottságának az elnöki posztjáról szóló választás a fővárosban, máris politikai botránytól hangos Belgrád. Tamara Tripić, a DP főtitkára ugyanis megelégelte a párton belül folyó hatalmi harcok miatti visszaéléseket, és lemondott tisztségéről. Miközben Dragan Šutanovac és Balša Božović a szombati megmérettetésre készül, a korrupcióellenes ügynökség bűnvádi feljelentést emelt Jelena Trivan ellen, a vagyonnyilatkozata ugyanis állítólag nem fedte a valóságot.

A fővárosban a Demokrata Párt tisztségviselői választásokra készülődnek, a tét a belgrádi pártbizottság elnöki posztja. A tisztségre Dragan Šutanovac és Balša Božović pályázik, versengésüket a sajtó a Tadić-pártiak és a Đilas-pártiak harcának nevezi. Bár a két elnökjelölt elutasítja a média fejtegetéseit, Tamara Tripić, a DP főtitkára csütörtöki lemondásával alaposan megcáfolni látszik az elnökjelöltek védekezését. A főtitkár ugyanis a többi között azért mondott le posztjáról, mert a belgrádi pártbizottság elnöki választásai előtt a pártból kirúgtak 1400 tagot. Tripić szerint mindössze azért, hogy így befolyásolják a belgrádi bizottság leendő elnökének a személyét.

– Amikor a DP fővárosi végrehajtó bizottság ülésén minden előzmény és végrehajtott eljárás nélkül, jogtalanul kirúgtak 1400 személyt a pártból, csak azért, hogy így befolyásolják a belgrádi főtisztségviselői választásokat, megértettem, hogy nem maradhatok a párt főtitkára, és az elnökség tagja sem lehetek, képtelen vagyok ugyanis valami olyan mellett kiállni, aminek már semmi köze ahhoz a DP-hez, amit eddig ismertünk – mondta Tripić.

Szavai szerint, a DP-ben már sok mindent látott, sok problémát átélt, de olyanra nem emlékszik, hogy ennyire nyilvánvalóan és nyíltan éltek volna vissza a párttal és a párton belüli választásokkal. A lemondófélben levő főtitkár állítását a DP választmányi bizottsága is megerősítette.

– Annak ellenére, hogy a zimonyi helyhatósági választásokon történelmi vereséget szenvedtünk, a párt vezetősége nem a vereség okával foglalkozik, hanem arra pazarolja el minden erejét, hogy megfelelő bizottsági elnököt szerezzenek Belgrádnak – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy amikor a párt vezetősége szembesült a DP pénzügyi gondjaival, amelyek csőddel fenyegették a pártot, valamint amikor a párt különféle vizsgálatok és nyomozások kereszttüzében állt, az országos választási kampány alatti hitelfelvétel miatt, a vezetőség teljes érdektelenséget és felkészületlenséget tanúsított a problémák megoldásának az ügyében. Szavai szerint a vezetőség érdemtelen válasz nélkül hagyta a párt pénzügyi helyzetéről szóló – idejekorán továbbított – figyelmeztetéseit, valamint az általa javasolt megoldásokat, ami végül oda vezetett, hogy a DP lassan belülről bomlik fel, és a községi bizottságoknak nemcsak a foglalkoztatottjainak béreire, hanem a legalapvetőbb szükségleteire sincs elegendő pénzük. Mint megjegyezte, miközben jogi és bűnvádi felelősség is terhelte, egyáltalán nem vehetett részt a párt döntéshozatalában. Kiemelte, hogy a DP egyáltalán nem tanúsít szolidaritást saját tagjaival szemben.

– A párttagok és a tisztségviselők is nyomásgyakorlás alatt vannak, a letartóztatások mindennaposak lettek, a párt pedig semmit sem tesz ez ügyben. A párton belüli tisztségek szétosztása lett az egyetlen téma, amellyel a vezetőség foglalkozik. E hatalmi harc alatt pedig egymásután veszítjük el a helyhatósági választásokat – fogalmazott Tripić, aki szerint nem ez az első alkalom, hogy a DP ellenzékből politizálna, de az első alkalom, hogy ilyen rosszul teszi.

Szavai szerint azokkal szemben, akik akkor léptek be a pártba, amikor az hatalmon volt, majd gyorsan ott is hagyták, miután rosszra fordultak a dolgok, ő a DP-ben marad, és tovább harcol a pártért, amelyben hisz. Végezetül Tripić hitet tett amellett, hogy Szerbiának és a választóknak szüksége van egy jobb DP-re, és ezzel idővel tisztában lesznek a párt mostani vezetői is.

A párttagok kirúgását megerősítette Šutanovac választási bizottsága is. Közleményükben megjegyzik, hogy négy nappal a választások előtt a szükséges eljárások nélkül ki lett zárva a DP soraiból 1407 párttag. Hozzáteszik, hogy a DP a pártagokat csupán egy elnökjelölt indulásáról értesítette: Balša Božovićéról. Annak ellenére, hogy nyilvánvaló választási csalások érhetők tetten, Šutanovac nem vonja vissza a jelöltségét.

– Nem áll szándékomban visszavonni jelölésem. A szabálytalanságok sohasem egyeztethetők össze a demokrácia alapelveivel. Nem rettenek meg azonban ettől a helyzettől, hanem ellenkezőleg, erőt merítek belőle. Ha valakinek eddig kétséges is volt, most a zimonyi vereség után nyilvánvaló, hogy a párt válságban van – érvelt Šutanovac.

Ezzel szemben Balša Božović azt állítja, hogy semmiféle választási visszaélés sem történt a párton belül, és ugyanazok a szabályok érvényesek ellenfelére, Šutanovacra és saját magára is.

– A választási szabályokat nem sértettük meg, és ezért nem szeretném, ha a közvélemény valótlanságokat terjesztene. Nem hinném, hogy valaki csak azért terjesztene hazugságokat, mert 6000 aláírással kevesebbet tudott összegyűjteni, mint én – mondta Božović.

Az elnökjelölt ugyanakkor tagadta a vádat is, miszerint a DP megvált volna 1400 belgrádi tagjától. Kiemelte, hogy a párt integritása kell hogy maradjon mindenki célja, és ezért a DP tagjainak akarata ugyanúgy érvényes mind a győztesre, mind a vesztesre.

Miközben Šutanovac és Božović a szombati megmérettetésre készül, a korrupcióellenes ügynökség bűnvádi feljelentést tett az ügyészségnél Jelena Trivan ellen, annak alapos gyanújával, hogy vagyonnyilatkozata nem fedte a valóságot. A DP képviselője kedden írt nyílt levelet a korrupcióellenes ügynökség vezetőjének, amelyben azt sérelmezte, hogy az ügynökség a sajtón keresztül értesíti a zömében ellenzéki pártok képviselőit, hogy eljárást indítottak ellenük. Amennyiben a bíróság adócsalás ügyében bűnösnek találja a DP képviselőjét, akár 5 évig terjedő börtönbüntetést is kiróhat rá.