2024. március 29., péntek

Milka Forcan lehet a gazdasági miniszter

Milka Forcan, a Delta Holding egykori alelnöke a Szerb Haladó Párt legkomolyabb jelöltje a gazdasági miniszteri tisztségre, amennyiben kormányátalakításra kerül sor. A Naše novine haladó berkekből úgy értesült, hogy a kormány esetleges átalakítása során szétválasztják a pénzügyi és gazdasági tárcát, amelyek élén jelenleg Mlađan Dinkić áll és a gazdasági miniszter Forcan lehet.

A lap úgy tudja, ezzel kapcsolatban a haladó párton belül már egyetértés született. Ezt a forgatókönyvet csak az boríthatja fel, ha az átalakítás helyett ősszel előrehozott parlamenti választások lesznek. Forcant e tisztségre üzleti eredményei miatt jelölték, de ugyanakkor jó brüsszeli kapcsolatai miatt is.

Milka Forcan a tavaly év végén letartóztatott Miroslav Mišković jobb keze volt, a Delta Holdingban 1992 és 2008 között.

Milka Forcan, 18 évvel ezelőtt kezdett Mišković cégében dolgozni, amikor annak még mindössze 12 alkalmazottja volt. A közel két évtized során volt a pénzügyi szektor vezetője, marketingigazgató, 2003-tól kezdve pedig a Delta holding alelnöke. A jól értesült belgrádi körökből ekkor már hallatszott, hogy komoly okai vannak és következményei lesznek annak, hogy Miškovićot elhagyja az a személy, aki gyakorlatilag a jobbkeze volt a birodalom kiépítése során, ergo pontosan ismeri azokat a manővereket, amelyeket a ciprusi offshore cégeken keresztül bonyolított a vezér.