2024. április 18., csütörtök

A strand készen áll, csak a jó idő hiányzik

A Városi Kertészet illetékese a kiöregedett fák cseréjéről is nyilatkozott

Milan Kovačević, a Városi Kertészet megbízott igazgatója kijelentette, a Duna legszebb homokos partja, az újvidéki strand készen áll a fürdőzők fogadására. Kovačević kifejtette, a Városi Kertészet közvállalat mindent megtett annak érdekében, hogy mindenki megfelelő szórakozási lehetőséget találjon a strandon.

– Az igazi fürdőidény még nem kezdődött meg, mert rosszak az időjárási viszonyok, ettől függetlenül, a Duna menti sörözők és lacikonyhák, a játszóterek teljes kapacitással működnek – mondta az igazgató, majd hozzátette, a belépőjegy ára a tavalyihoz képest nem változott, továbbra is 50 dinár – mondta Kovačević a Tanjug hírügynökségnek.
Az strandon a fürdőzők biztonsága a legfontosabb, az idén 30 szakképzett mentő őrzi a látogatókat.
– A fürdőhely megnyitása előtt, szerződést írtunk alá a Testnevelési Egyetemmel, a mentők kiképzését a Vöröskereszttel együtt végezték, és a munkájukat az egész év folyamán ellenőrzik – magyarázta Kovačević.
A Városi Kertészet megbízott igazgatója elmondta még, a közvállalat összesen 463 hektár városi terület karbantartásával foglalkozik, gondot viselnek a zöld felületekről, az öreg fákat kivágják, újakat ültetnek helyükbe, füvet nyírnak, gyomot irtanak stb.
– Újvidéken nagyon sok az öreg, korhadt fa, az ősszel összesen 1200 rossz állapotban lévő fát vágtak ki munkásaink, a szakértők további 780 közveszélyes fát számoltak össze, amelyeket az év során eltávolítunk, mert veszélyt jelentenek a polgárok biztonságára. Minden kivágott fa helyébe újat ültetünk, habár ez óriási költségeket jelent a közvállalat számára, és kivitelezhetetlen a város segítsége nélkül – magyarázta Kovačević.
A Városi Kertészet új vezetősége óriási adóssággal nézett szembe, amikor az ősszel átvette a közvállalatot.
– 2012. szeptember 14-én, amikor elkészült a közvállalat revizori jelentése, az adósság 292 millió dinárra rúgott. Három-négy hónap alatt sikerült 120 millióra csökkentenünk az adósságot, de ennek ellenére nagy nehézségekkel küzdünk, mivel a városi költségvetésből, az előirányzott összegnek csupán a harmadára számíthatunk, és ezzel kell gazdálkodnunk – mondta a Kovačević.
A közvállalat igazgatója szerint a közvállalat legnagyobb gondja a nagyszámú munkafelesleg, a Városi Kertészet költségvetésének 60 százaléka a fizetésekre megy el, ami tarthatatlan. Kifejtette még, a munkások szakképzettsége sem a megfelelő, de megoldást jelentene a közvállalat tevékenységének a bővítése, ezt már ajánlották a városi vezetőségnek, akik azt ígérték, hamarosan megvitatják.
A Városi Kertészet nagy bevételre számít az újvidéki kikötőből, mert évente több mint 500 turistahajó közlekedik ezen az útszakaszon. A közvállalat abban reménykedik, hogy a meglévő kikötő mellett, a város engedélyezi egy újabb megnyitását is, mert jelentős összeg folyna be üzemeltetéséből.
– Elkerülhetetlen a Városi Kertészet átalakítása, és ez a többi városi közvállalatra is érvényes, nem lesz könnyű feladat, de fontos, hogy jó az együttműködésünk a városi szakszervezetekkel, így együttesen, bizonyosan megtaláljuk majd a legjobb megoldást – magyarázta Kovačević.