2024. április 25., csütörtök

Második lett az országos vetélkedőn

Retek Imre, az adai Műszaki Iskola végzős diákja egy ponttal maradt le az első helyről a gépésztechnikusok köztársasági versenyén

A közelmúltban a szerbiai Pirotban rendezték meg a gépésztechnikus-számítógépes szerkesztői szakon tanuló középiskolás diákok országos versenyét, amelyen a szajáni Retek Imre, az adai Műszaki Iskola végzős diákja a második lett a huszonöt induló közül. Az adai középiskolából egyébként két diák vett részt a versenyen. Retek Imre mellett indult még a versenyen az adai Szollár Krisztófer harmadikos tanulói is, aki a tizenhetedik helyen végzett. Rácz Szabó Ákos gépészszaktanár megjegyezte: a fiatalabb diák számára ez a megmérettetés csak felkészülés volt a jövő évi versenyre.
A szaktanártól megtudtuk, hogy a verseny elméleti és gyakorlati részből állt. A gyakorlati részben a versenyzők számítógép segítségével modelleztek egy szerkezetet, amely nyolc alkatrészből állt, valamint ehhez elkészítették a teljes műszaki dokumentációt. Az elméleti részben viszont a középiskola négyéves gépészeti anyagából álló kérdésekre kellett válaszolniuk. Rácz Szabó Ákos elmondta: Retek Imre a a gyakorlati feladatokra megszerezhető maximális 150 pontból 145,26-ot gyűjtött, messze megelőzve a többieket, akik közül senki nem érte el 140 pont feletti eredményt. Az elméleti részben viszont átlagosan teljesített, így a második helyet szerezte meg, mindössze egy ponttal lemaradva az első helyről. A szaktanár hozzátette, hogy a versenyt figyelő Niši Egyetem egyik vezetője azonnal felajánlotta, hogy őszre felvételi nélkül megkezdheti tanulmányait a felsőoktatási intézményben. Rácz Szabó Ákos elmondta: Retek Imre még nem döntötte el, hogy továbbtanul-e, ezért szeretnék rábeszélni, hogy iratkozzon be a szabadkai Műszaki Főiskolára, hiszen a tanuló bizonyított az országos versenyen is, ahol óriási sikert ért el. A szaktanár szerint a kiváló eredmény azt is tanúsítja, hogy az adai Műszaki Iskolában magas színvonalú az oktatás, mivel a diákjaik rendszeresen kiváló eredményeket érnek el a különféle haza és nemzetközi rangos tanulmányi vetélkedőkön, így a műszaki érdeklődésű fiataloknak érdemes az intézménybe iratkozni.