2024. április 23., kedd
ROLAND GARROS

Novakra pokoli nehéz munka vár

Az élete formájában levő 35 éves Tommy Haason át vezet az út Rafael Nadalig – Jelena Janković a negyeddöntőben – Tsonga kiütötte Roger Federert! – Györe a nyolcadöntőben

Novak Đoković célja a Roland Garros megnyerése, amivel begyűjtené az összes nagy torna serlegét. A nagy álomtól most három lépésre van, és úgy tűnik, a mai első sokkal nehezebb lesz, mint amilyennek a legrosszabb esetben is, a másik kettő ígérkezik. Nagyjából tisztában van vele mindenki, hogy Novak mit csinálhat Rafael Nadallal, és a végén az alsó ág legjobbjával, akár Jo-Wilfried Tsonga, akár David Ferrer legyen az, viszont azt talán még saját maga sem tudja, hogy mit hoz a német Tommy Haas elleni mai mérkőzés. A 35 éves veterán legutóbb Miamiban váratlanul könnyen győzött, ami valószínűleg nem ismétlődhet meg, Novak előnyei pedig az életkora, és az a tény, hogy most három nyert játszmában csatáznak, tehát az esetleges rövidzárlatok után marad idő és alkalom bőven a javításra, és fordításra. A meccset a 14 órakor kezdődő Azarenka–Kirilenko női negyeddöntő után tartják meg a Suzanne Lenglen stadionban.

Balra az elődöntő, jobbra a végállomás: a francia Jo-Wilfried Tsonga három játszmában nyert a svájci Roger Federer ellen (Fotó: Beta)

Balra az elődöntő, jobbra a végállomás: a francia Jo-Wilfried Tsonga három játszmában nyert a svájci Roger Federer ellen (Fotó: Beta)

A Philippe Chatrier stadionban 14 órakor Jelena Janković és a címvédő Marija Sarapova kezdenek. Eddigi nyolc meccsükön az orosz hétszer nyert, és ma is kimondott esélyes lesz, bizonyos azonban, hogy a szerb jó formában van, amit az előző körben azzal is bizonyított, hogy leiskolázta a többek között a cseh Kvitovát is verő amerikai Jamie Hamptont. Nagyszerű csata lehet ez, mint ahogyan a nap másik férfimeccse is a címvédő spanyol Rafael Nadal és a svájci Stanislas Wawrinka mérkőzése is. Hétfőn este Nadalnak nem volt gondja a japán Kej Nisikorival, Wawrinka pedig bravúros módon, hihetetlenül magas színvonalú meccsen fordított 0:2-ről a francia Richard Gasquet ellen.

Tegnap kiderült, hogy a Roland Garros férfiegyesének egyik idei döntőse a francia Jo-Wilfried Tsonga, vagy pedig a spanyol David Ferrer lesz. A spanyol azért, mert tegnapra végleg elfogyott Tommy Robredo e hétre tartalékolt ereje, így Ferrer csaknem besétált az elődöntőbe, míg Tsonga úgy tartotta életben a francia álmokat, miszerint Yannick Noah után mégis lehet bajnokuk, hogy a minden idők legjobbjának tartott Roger Federert győzte le. Tsonga óriási lelkesedéssel játszott, labdáinak szeme volt, amit parádés elütésekkel igazolt, Roger pedig szinte semmivel sem mutatta, hogy kelléktárában 17 Grand Slam-győzelem tapasztalatát gyűjtötte be, és 32. évében járva már túlságosan idősnek és elcsigázottnak tűnt ahhoz, hogy még egyszer ő legyen egy nagy verseny főszereplője. Tsongának, aki Federer ellen 9:4-re szépített, az idei elődöntő a legjobb párizsi eredménye, hisz tavaly negyeddöntős volt, korábban pedig még addig sem tudott eljutni, és az 5. elődöntője a nagy tornákon. Az Australian Openen volt már döntős (2008) és eldöntős (2010), Wimbledonban pedig kétszer (2011, 2012) jutott a legjobb négy közé.

A nőknél Serena Williams már padlón volt, de a harmadik játszmában 0:2-nél mentett néhány break-labdát, ami annyira feldobta, hogy mégis legyőzte Szvetlana Kuznyecovát, a tavaly döntős olasz Sara Errani pedig bemutta, hogyan kell nyerni a hihetetlenül jól védekező lengyel Agnieszka Radwanska ellen.

Györe László, aki vasárnap ünnepelte meg 18. születésnapját, majd hétfőn az 1. fordulóban csak úgy győzte le az ifi ranglistán 14. argentin Cachint, hogy mindkét játszmában 0:3-ról fordított, tegnap újabb nehéz akadályon jutott át, hisz a 22. helyezett perui Jorge Brian Panta csak három játszma után kapitulált. Az elsőben breaket váltottak, és rövidítésben a perui nyert, a másodikban Györe 2:2-nél két break-labdát mentett, azután pedig zsinórban hét játékot nyert, amivel a döntő szettben 3:0-s előnyben volt. 4:1 után a zentai kicsit megingott, egyenlítést engedélyezett, de 5:5 után nemcsak a saját adogatását nyerte meg, hanem, immár a győzelemhez, Pantáét is. Az ifjúsági Roland Garros nyocladdöntőjében is dél-amerikai következik, az a chilei Christian Garin, aki Györét múlt novemberben az Eddie Herr ifi torna döntőjében győzte le.

A párizsi nagy tornával párhuzamosan challengerek és ITF-tornák is folynak. Az olaszországi Caltanisettában Dušan Lajović bejutott a 2. fordulóba, ahol az argentin Renzo Olivóval játszik, a marseillei női tornán a magyar Babos Tímea első ellenfele pedig a szlovén Polona Hercog lesz. Nottinghamben Vesna Dolonc és Czink Melinda is szép győzelemmel ezdett. A szerb a 2. körben a görög veterán Eleni Daniliduval, a magyar pedig a brit Tara Moore-ral találkozik. Az olasz Bresciában nyert a rajton Aleksandra Krunić, és a cseh Tereza Martincovát várja, míg a magyar Jani Réka Luca kiesett.