2024. április 25., csütörtök

Két év börtönre ítélték Janez Janša volt szlovén kormányfőt

Bűnösnek találta szerdán a ljubljanai bíróság a korrupcióval vádolt Janez Janša volt szlovén kormányfőt és két év börtönre, valamint 37 ezer euró pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet még nem jogerős, Janša várhatóan fellebbezni fog.

A vád szerint az ellenzék jelenlegi vezére 2006-ban miniszterelnökként kenőpénzt fogadott el a Patria finn hadiipari cégtől egy 278 millió euró értékű szerződés fejében. A finn vállalattól 135 páncélozott harcjárművet rendeltek, de a cég csak 30-at szállított le Szlovéniának, mivel a szerződést a korrupció gyanúja miatt 2012-ben megsemmisítették.

Janša ártatlanságát hangoztatta és politikai intrikák áldozatának nevezte magát.

A Patria-per további két vádlottját - egy szlovén katonatisztet és egy vállalkozót – 22 hónap börtönre ítélték.

A két éven át tartó per megosztotta a társadalmat. Janša több száz híve tüntetett szerdán Ljubljanában a bíróság épülete előtt.

Az 54 éves konzervatív politikus 2004-2006 között volt Szlovénia kormányfője. A 2012-ben kezdődött második kormányfői megbízatását egy újabb botrány szakította meg. A korrupcióellenes bizottság 2013 elején Janša egyik magánszámláján 210 ezer eurót talált, amelynek eredetéről a politikus nem tudott meggyőző magyarázatot adni. A koalíciós partnerek emiatt felmondták részvételüket a jobbközép kormányban.

Finnországban hat személy ellen folyik bírósági per a Patria szlovéniai fegyverügylete miatt, egy ausztriai bíróság pedig már elítélt egy osztrák állampolgárt ugyanebben az ügyben. A Patria hadiipari cég 73 százaléka a finn államé, 23 százalékát az EADS német-francia-spanyol repülőgépgyártó, űr- és hadiipari cég tulajdonolja.

Az YLE finn közszolgálati tv 2008-ban hozta nyilvánosságra, hogy a Patria a felmerült gyanú szerint kenőpénzt fizethetett Janšának és más szlovén tisztségviselőknek. Janša be is perelte a finn tv-csatornát. A politikusok vagyonosodását vizsgáló szlovén bizottság azonban az év elején felszólította őt, hogy adjon számot a privát bankszámláján lévő 210 ezer euró eredetéről.

A korrupcióval vádolt politikust a megszorító intézkedések és a politikai elit elleni tüntetések után váltották le bizalmi szavazással. A korrupciós botrányok csak tovább növelték a szlovén közvéleményben az ország pénzügyi válsága miatt érzett heves közfelháborodást.