2024. április 25., csütörtök

Bécstől keletre tovább árad a Duna

Tovább tart a súlyos árvízi helyzet Közép-Európában

Tovább tart a súlyos árvízi helyzet Közép-Európában. A megáradt Elba mentén Csehországban és Németországban tízezrek dolgoznak a védekezésben. A Duna bajorországi és több ausztriai szakaszán ugyanakkor már csökken a vízszint szerdán, míg Pozsonynál még tovább árad a Duna és a Morva.

Tovább emelkedik az Elba vízállása a folyó németországi szakaszán. A Csehország felől érkező árhullám évszázados rekordokat dönthet meg, és a mellékfolyók is áradnak. A Saale vízállása 400 éve a legmagasabbra, 8 méter fölé emelkedett Hallénál, ahol június elején 3 méter körüli a megszokott vízállás. Drezdában több száz embert kell biztonságba helyezni, és több utcát lekapcsoltak a villanyhálózatról. A szászországi fővárosnál nyár elején általában 2 méter körül mozog az Elba vízállása, de szerdán délelőtt már 827 centimétert mértek, és a tetőzés csak későbbre várható.

Valószínűleg elérte legmagasabb vízállását az áradó Duna Bécsnél reggel az osztrák főváros vízügyi igazgatóságának közleménye szerint. A Bécs szempontjából mérvadó korneuburgi mérőálláson a reggeli órákban 7,93 méter vízállást és másodpercenként 10,6 ezer köbméteres vízhozamot mértek. Az osztrák főváros vízügyi igazgatóságának közleménye szerint az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy a bécsi árvízvédelmi létesítmények – amelyek között a Dunát tehermentesítő Új-Duna-csatorna és Duna-sziget a legfontosabbak – jól betöltik a szerepüket.

Az ország árvíztől leginkább veszélyeztetett részein, Alsó- és Felső-Ausztriában reggelre már apadásnak indult a Duna, de a veszély még nem múlt el teljesen.

Több mint 19 ezer embernek kellett délelőttig elhagynia otthonát az árvíz miatt Csehországban – közölték a cseh hatóságok. Míg Prágában fokozatosan rendeződnek az állapotok, Észak-Csehország nehéz órákat él át. Kritikus a helyzet Ústí nad Labemben és Decínben, ahol a kikötőből elszabadult és a folyóba került két hatalmas, de üres gáztároló ciszterna. Ezeket jelenleg Németország fele viszi az ár. A veszélyre szirénák figyelmeztetik a településeket.

Ústíban víz alatt van a Strekov nevű külváros, több ezer háztartásban nincs villany, mert az áramszolgáltatók biztonsági okokból kikapcsolták az áramelosztókat. Ez az oka annak is, hogy reggel leálltak a városban a trolibuszok.

Lovosicében a legújabb jelentések szerint inog a Lovchemie nevű nagy helyi vegyi üzemet védő mobilgát. Magát az üzemet már vasárnap kiürítették, de ha elárasztaná a víz, hatalmas károk keletkeznének.

A Moldva és az Elba összefolyásánál fekvő Melník kikötőjében éjjel óta egyre erősebben szivárog a víz a gátakon keresztül. Félő, hogy nem bírják ki a nyomást, és átszakadnak.

A korábbinál lassabb ütemben, de tovább áradt a Duna Pozsonynál szerda délután, a folyó vízszintje négy óra után megdöntötte a 2002-ben itt mért több mint százéves rekordot. A fokozódó árvízveszélyre való tekintettel műveleti területté minősítették és lezárták a hatóságok az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt Pozsonyban. Az intézkedést a rendőrség tájékoztatása szerint a magas vízállás mellett az is indokolta, hogy a rakparton mind nagyobb számban megjelenő kíváncsi tömeg több esetben a mobil védőgátakat is megrongálta. A mostani intézkedés után már a Duna egyik oldalán sem megközelíthetőek a folyó rakpartjai, a Duna alacsonyabban fekvő, jobboldali partját Ligetfalunál ugyanis már hétfőn lezárták.