2024. április 23., kedd

Készenlétben a gátőrök

Az előrejelzések szerint péntekre Újvidéknél a Duna szintje eléri a 460 centiméteres magasságot, amelynél már árvízvédelmi készültséget hirdetnek

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint az elkövetkező napokban térségünkben is várható a Duna áradása. Bezdánnál a rendes árvízvédelmi készültséget már lehet, hogy ma meghirdetik, azonban félő, hogy a Dunán levonuló további árhullám a rendkívüli helyzet meghirdetését is indokolttá teszi.

– Jelen pillanatban Európa nagy része víz alatt áll, ezért meghagyással fordultam a Vajdaság Vizei vízgazdálkodási közvállalat vezetőségéhez, hogy az árvízvédelmi készültséget a létező legmagasabb szintre emelje – jelentette ki tegnap Bojan Pajtić tartományi kormányfő abból az alkalomból, hogy a Vajdaság Vizei újvidéki központi lerakatába látogatott el az árvízvédelmi intézkedések jelenlegi menete felől tájékozódva. – Az elmúlt négy év során a tartományi kormány Vajdaság-szerte mintegy 150 kilométer töltést épített és újított fel, tehát sokkalta többet, mint évtizedekkel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy felkészülve állunk az elkövetkező napok kihívásai előtt – mondta Pajtić.

– A Duna felső szakaszán történt áradások, melyek Németországon, Ausztrián és Csehországban immár komoly károkat okoztak, lassan felénk tartanak, és a napokban térségünkben is meglehetősen magas vízállást okoznak. Már mára a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint 70 centimétert emelkedik a Duna szintje Bezdánnál, és holnap is ugyanennyit. Ekkora vízmennyiség érkezésével megteremtődnek a feltételek az árvízvédelmi készültségre, és félő, hogy a rendkívüli készültség meghirdetése is szükségessé válik, mert érkezik a következő árhullám. A legújabb információink szerint tegnap Pozsonynál huszonnégy óra leforgása alatt egy métert emelkedett a Duna szintje, tehát Vajdaságban is, akárcsak a Duna felső folyásain, nagy vizekre számíthatunk – jelentette ki Mirko Galonja, a vajdasági árvízvédelmi bizottság vezetője.

– A tartományi vízgazdálkodási közvállalat is megtette mindazokat a szükséges intézkedéseket, hogy a levonuló árhullám még ezen áldatlan időjárási viszonyok közepette se okozzon kárt – mondta Mirko Adžić, a Vajdaság Vizei megbízott igazgatója. – A vízgazdálkodási közvállalat vezetősége teljes készültségben áll, és a 2006-ban mért kimondottan magas, 745 centiméteres vízállást is sikeresen tudná kezelni. A közvállalat illetékesei éjjel, nappal a terepen vannak, a gátakon tapasztalt kisebb-nagyobb károsodásokat javítják, és figyelemmel kísérik a vízállásra vonatkozó hazai és külföldi jelentéseket.

A Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint tegnap a Duna újvidéki szakaszánál 375 centiméteres vízállást mértek. Az előrejelzések szerint péntekre a víz szintje eléri a 460 centiméteres magasságot, amelynél már meghirdetik az árvízvédelmi készültséget. Egyébként Bezdánnál és Újvidéknél is rendkívüli helyzetet a Duna 700 centiméteres vízállásánál hirdetnek.