2024. április 25., csütörtök

Hétvégi babfesztivál Temerinben

Sajtótájékoztatón az újságírókat babgulyással vendégelték meg, és így mutatták be a szervezők a június 6-a és 8-a között a temerini vásártéren megtartásra kerülő a IX. Babfesztivál és babfőző verseny háromnapos programját. A Vodomar 05 Ökoközpont szervezésében, nem kis anyagi háttérrel rendelkező, és a község határait már réges-régen túlnövő, tömegeket megmozgató nemzetközire kerekedett rendezvényre a 8-8 tagú csapatok benevezését várják. 
A sajtótájékoztatón egyebek mellett megtudtuk azt is, hogy az idén a helybeliek és vidékiek mellett kilenc országból – Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Németországból, Macedóniából, Szlovákiából, Szlovéniából, Magyarországról, Romániából és Olaszországból – neveztek be a babételek főzésének tudományában jártasak. A 4000 dináros benevezési díj ellenében sörsátrat, nyolc személyre asztalt és padokat, valamint tűzifát kapnak a csapatok a szervezőktől, akik mintegy 300 versenyzőre és közel 30 ezer látogatóra számítanak.

A fesztivál a gyermekek babszemek alkalmazásával készült munkáit bemutató kiállítás megnyitójával csütörtökön délben kezdődik a művelődési központ galériájában. Pénteken délután a népművészeti és édes utca megnyitásával folytatódik a program, majd a zenei program keretében előzenekarként színpadra lép a New mythology, a Playboys és a Niagara csoport, amit 20.30 órától a Crvena jabuka és a Van Gogh együttes koncertje követ. Éjfélkor tűzijáték. A koncertekre a belépőjegy elővételben 400, míg a helyszínen 500 dinárba kerül.
A fesztivál szombaton folytatódik, amikor az előkészületeket követően, a benevezett csapatok sípszóra a bográcsok alá gyújtanak és megkezdik a babételek főzését. Időközben a vásártéren felállított színpadon bemutatkoznak a népi együttesek és a gyermekkórus. Amíg a babételek rotyognak a bográcsokban és üstökben, addig a látogatók erő- és ügyességi játékokban (régi kerékpárok távolba dobása, 50 kilós babzsák cipelése, babevő gyorsasági verseny, kötélhúzás, akkumulátor távolba dobása) vehetnek részt. De lesz nemzetközi jadzsent (temerini találmány) torna, bowling és íjászat bemutató is, valamint kerekasztal-megbeszélés az agroturizmusról.
Az ételeket nemzetközi zsűri értékeli. Amíg a zsűri értékel, addig az Apsolutno romantično együttes és Zoran Buraković trombitazenekara szórakoztatja a vendégeket, majd a rendezvény a Death Saw együttes esti koncertjével zárul.
A legjobb babételt főző csapatok jelentős pénzjutalomban részesülnek. A látogatók nyereményjátékának főnyereménye egy elektromos kerékpár. A közönség szombaton délben részt vehet a Balkán legnagyobb közös ebédjén, amely során önkéntes adomány fejében mintegy 4000 adag babgulyást osztanak ki, a bevételt pedig humanitárius célra fordítják.