2024. április 24., szerda

A fajtaelismerés jegyében

Bácsfeketehegyi meggynap és falunap - A tájjelleget is le kell védeni – Beszélgetés Bácsi Gáborral, a kishegyesi községi mezőgazdasági osztály vezetőjével

A hét végén, június 7-én és 8-án és 9-én tartják meg Bácsfeketehegyen a meggynapot és falunapot. Az idei rendezvényeknek külön hangsúlyt ad, hogy tavasszal, nyolc év kutatási eredményeinek köszönhetően, a bácsfeketehegyi fekete meggy megkapta a fajtaelismerést. A szakmai beszélgetések, amelyek mindig részét képezték a rendezvénysorozatnak, ezúttal ennek tükrében zajlanak.

– A szakmai beszélgetést ezúttal a Pipacs vendéglőben tartjuk, ahova a belgrádi minisztériumból várjuk Aleksandar Tabakovićot, a minisztérium fajtaelismerési osztályának vezetőjét, valamint Branislav Raketićet, élelmiszer-biztonsági osztályvezetőt. Tabaković úr természetesen a fajtaelismerés folyamatáról szól majd, Raketić úr pedig a tájjelleg levédésének kérdéseiről beszél. A fajtaelismerésen túl ugyanis a tájjelleget is védeni kell, főleg az itteni meggyből készült termékeket kell megóvni, mert most majd mindenki bácsfeketehegyi meggyre fog hivatkozni. A tájjelleg azt jelentené, hogy a kishegyesi községben termelt meggy viselhetné a tájjellegi címkét. Ez reális is lenne, hiszen ennek a fajtának itt alakult ki a sajátos íze és beltartalma, ötven száz kilométerre tőlünk már más a talaj és kicsit a klíma is. A tájjelleg védelme garantálná a termékek minőségét is. A tanácskozáson jelen lesz a meggy két kiváló szakértője dr. Apostol János egyetemi tanár, az érdi kutatóintézet nemesítője, és dr. Vladislav Ognjanov, az újvidéki egyetem tanára és gyümölcsnemesítője. Mindketten részt vettek a fajtaelismerési munkában – hallottuk Bácsi Gábortól, a kishegyesi községi gazdasági és mezőgazdasági osztály vezetőjétől, a bácsfeketehegyi meggy fajtaelismerését szorgalmazó gazdaköri bizottság tagjától.

A tanácskozáson valószínűleg szó lesz a fajta néhány kevésbé kedvező tulajdonságáról is. Arról például, hogy nem öntermékeny, vagy arról, hogy nagyra megnő, és a gépi szüretelés nehezen oldható meg.

– A nagy növésre megoldás lehet az augusztusi metszés, mert visszaszorítja a fa fejlődését, de gépi szüretre is vannak már megoldások. A szakembereknek a véleményét arról is szeretnénk hallani, hogy milyen megoldásokat javasolnak a megtermékenyítésre. Melyek azok a fajták, amelyek ugyanakkor virágoznak és megtermékenyíthetik a Prima meggyet. A fajtaelismerést követően most jönnek a gyakorlati megoldások, amelyek esetében szintén okos döntéseket kell hozni. A meggy esetében ugyanis nálunk nem sok fajta van forgalomban, s friss fogyasztásra éppen a mi meggyünk az egyik legjobb, de beltartalma miatt az ipari feldolgozásra is kitűnő. Biztos tehát hogy lesz rá kereslet – mondta Bácsi Gábor.