2024. március 29., péntek

A topolyai zsidóság mártírnapján

opolyán tizenegyedik alkalommal emlékeztek meg a helyi zsidóság deportálásáról

Június 2-ára, vasárnap délelőttre időzítette a topolyai Film-Múzeum Civil Szervezet Memento 1944-2013 elnevezésű hagyományos megemlékezését, amelynek keretében az utókor szervezett formában immár tizenegyedik alkalommal emlékezett meg azokról a helyi zsidókról, akik a hatvankilenc évvel ezelőtti deportálásukat követően vesztőhelyükről soha nem tértek vissza Topolyára.

A topolyai zsidó temető kertjében 2012 áprilisában avatott holokauszt-emlékmű előtt gőzmozdonyfütty és tehervonat zakatolásának hangja idézte a Topolyán hatvankilenc évvel ezelőtt lezajlott tragikus eseményeket.

- Mély tisztelettel köszöntöm a topolyai zsidók emlékezetére összegyűlteket, akik a gyász érzésével próbálják nem elfelejteni a múltat, és évről évre ezen a napon megemlékeznek az 1944-ben, tehát 69 éve történt gyalázatról. Köszönettel tartozunk azoknak, akik kitartó munkájukkal nemzetközi jelleget adtak ennek a megemlékezésnek, akik rendezett zsidó temetőt teremtettek ide Topolyára, ahol méltó körülmények között, sírhelyeikben nyugszanak városunk egykori polgárai. Ez a mai nap nemcsak a mártíromságról, nemcsak az áldozatokról szól, hanem arról is, hogy az a közösség, ahol őrzik és tovább adják a tudást, ahol tisztelik az emlékeket, ahol egymást megbecsülik, ott emberek tudnak maradni az embertelenségben – szögezte le az emlékmű előtt fejet hajtva alkalmi beszédében Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere.

A megemlékezésre érkezők Kocsis Antal topolyai helytörténész legújabb, a napokban megjelent publikációját is megismerhették. Kézbe vehették a Minden elhunyt emlékére, akit nem takar hant című háromnyelvű kiadványt, amelyet Izraelben egy hónap múlva héberül is megjelentetnek. A megemlékezés felszólalói között volt a szóban forgó kiadvány szerzője, a tizenkét éve életre hívott, a topolyai zsidó temető megmentésére alakult polgári mozgalom első embere és a Memento 1944-2013 elnevezésű rendezvény szervezője, a Film-Múzeum Civil Szervezet elnöke, Kocsis Antal is, a civil szervezet vezetőségi tagjai közül Celluska Apostolović Márta, továbbá Cservenák Pál helytörténész, valamint a Szabadkai Zsidó Hitközség képviseletében megjelent Kovács Róbert. Utalás történt arra is, hogy a Film-Múzeum Civil Szervezet jóvoltából milyen eredményeket felmutatva zajlott a történelmi múltra vonatkozó értékmentési folyamat a 2013-as évben. Elhangzott, a folyó évben több mint száz síremlék lett újraállítva a topolyai zsidó temetőben. A szervezők azt is hangsúlyozták: a hetvenedik évforduló tiszteletére szervezendő összejövetel idejére várhatóan az összes síremlék rekonstruálási folyamata befejeződik, a temetőrendezés lezajlik, a megemlékezőket 2014 júniusában a kápolnában időszaki, a topolyai zsidóság holokausztja témakörében rendezett kiállítás és Cservenák Pál kiadványa várja majd.

A kegyeletadás folytatásában a holokauszt-emlékműnél a Szabadkai Zsidó Hitközség, a közösségünkben élő zsidó családok képviselői, Neven Marčić konzul és Zdravko Vincelj tisztségviselő személyében a Horvát Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának képviselői, a topolyai önkormányzat, a zentagunarasi helyi közösség, a magyarkanizsai Fény Civil Szervezet, a topolyai Film-Múzeum Civil Szervezet és a topolyai nyomdászok közösségének tagjai helyezték el a kegyelet virágait. A katolikus egyház képviseletében főtisztelendő Fazekas Ferenc esperes az 57. zsoltár elmondásával fordult a gyászoló, emlékező gyülekezethez, majd a Gyászima és a Halotti emlékima hangzott fel.

1944 nyarán, az április 16-ától június 16-áig zajló időszakban, a többnemzetiségű Topolya szegényebb lett egy nemzettel, kultúrával. Eddigi kutatási adatok szerint a Topolyáról deportált zsidók száma 426, közülük 272-en váltak biztosan a holokauszt áldozataivá, 106-an tértek később vissza Topolyára. A visszatértek, visszaérkezők között csaknem harmincan nem topolyai származásúak voltak.