2024. április 16., kedd

Bogner Mária Margit a vitrázson

Ma is vannak közöttünk szentek és az élethivatás magas fokán élő személyek

A Vajdasági Pax Romana és a kelebiai Divisio Apostolorum plébánia szervezésében szombaton egész napos tanulmányi napot tartottak Szentek tisztelete címmel, amelynek keretében ünnepi szentmisén Ft. Spányi Antal székesfehérvári püspök megáldotta Délvidék első színes templomüvegét, vitrázsát, amely Bogner Mária Margit teljes alakját ábrázolja. A délvidéki gyökerekkel rendelkező, magyar Kis Szent Terézként is emlegetett Bogner Mária Margit 1905-ben Melencén született, és elsőként tett örök fogadalmat 1932-ben a Vizitációs Rend első magyarországi kolostorában. Nem sokkal ezután támadta meg tüdejét a betegség, és alig egy évvel később, 1933. május 13-án 28 éves korában elhunyt.

Bogner Mária Margit (Fotó: Diósi Árpád)

Bogner Mária Margit (Fotó: Diósi Árpád)

Paskó Csaba kelebiai plébános a Magyar Szónak elmondta, hogy immár három éve elnöke a Vajdasági Pax Romana szervezetnek, amelynek 8 évig Bogner István volt az elnöke, s több mint tíz éve, hogy évente zarándoklatot szerveznek Bogner Mária Margit sírjához

- Bogner Pista bácsitól értesültem, hogy Bogner Mária Margit délvidéki gyökerekkel rendelkező, Érden eltemetett, boldoggá avatásra váró személy – mondta a kelebiai plébános.

Hozzátette, amikor Kelebiára került plébánosnak, eltökélte, hogy egy dinamikus, gazdag pasztorális életet hoz létre, amelynek szerves részét képezték a cserkészek, valamint hogy a ministráns gyerekeken túl a pasztorális tanács is otthon érezze magát.

– Olyan közösségi életet próbáltam megteremteni, amelyben úgy éreztem, hogy Bogner Mária Margitnak is helye lehet, akár egy vitrázson keresztül is – mondta Paskó.

Mint megjegyezte, a hely adott volt, ugyanis bár a plébánia templomnak nagyon szép ablaküvegei vannak, azok mégsem vitrázsok. A Bogner család felajánlását elfogadva Bogner Istvánnal arra a döntésre jutottak, hogy a boldoggá avatás végére váró Bogner Mária Margit lehetne a kezdete annak a folyamatnak, amelyben a templom ablakait a XX. század nagy szentjeinek képeivel díszítenék ki.

- Bogner Mária Margit egy fantasztikus kezdésnek bizonyul, de a tervek szerint vitrázst kapna II. János Pál pápa vagy Kaszap István, Aport Vilmos, Batthyány-Strattmann László, de beszélhetünk további délvidéki szentekről, boldogokról is, akár horvát vonatkozásban is. Ezzel tudatosítanánk az emberekkel, hogy ma is vannak közöttünk szentek és az élethivatás magas fokán élő személyek, vagy éltek olyan nemrég elhunyt, a közelmúltban velünk együtt küzdő egyének, akik komolyan gondolták hivatásukat – magyarázta a plébános.

Az ünnepi szentmise (Fotó: Diósi Árpád)

Az ünnepi szentmise (Fotó: Diósi Árpád)

Paskó Csaba szerint bár kulturális eseménynek tűnt a vitrázs felszentelése, sokkal inkább fontos az esemény lelki vetülete, amely összekovácsolja a közösséget. Hozzátette, hogy a vitrázsfelszentelésre azért hívták meg a székesfehérvári püspököt, mert a székesfehérvári egyházmegye van megbízva Bogner Mária Margit boldoggá avatásának megindításával és véghezvitelével. A boldoggá avatási eljárást még az év elején XVI. Benedek pápa lezártnak nyilvánította, a boldoggá avatási szertartás pontos időpontja pedig 2014-ben lesz kitűzve.

Az ünnepi szentmisén Spányi Antal székesfehérvári püspök Bogner Mária Margitot méltatva kiemelte, hogy olyan személy volt, aki az őt gyötrő betegsége ellenére mindenkivel kedves, vidám és jókedvre derítő tudott lenni.

- Olyan ember volt, aki tudatosan figyelt a másikra, próbált ráérezni, mi az öröme, mi a bánata, mi van a szívében és a lelkében. A keresztény embernek ez alapvető kötelessége – emelte ki a püspök.

Spányi Antal székesfehérvári püspök felszenteli a vitrázst (Fotó: Diósi Árpád)

Spányi Antal székesfehérvári püspök felszenteli a vitrázst (Fotó: Diósi Árpád)

A tanulmányi napra a szabadkai Augusztiniánumban került sor, ahol Ft. Kovács Gellért A szentek tisztelete bálványimádás? címmel, Ft. Palatínus István Boldogok – szentek, utak, útmutatók, útitársak címmel, Ft. Szakály József A szentek a liturgiában címmel, Ft. Orcsik Károly A szent magyarokról címmel, míg dr. Bogner István Bogner Mária Margit a családban címmel tartott előadást. A kelebiai templom vitrázsát Bogner Mária Margit rokonai adományozták, Korhecz Papp Zsuzsanna tervezte, és a szabadkai M&K Tiffany műhelyben készült el.