2024. április 24., szerda

A haladók fölényesen nyertek Zimonyban

A helyhatósági választásokon a legnagyobb kormánypárt 51,83 százalékos támogatottságot kapott

A vasárnap megtartott zimonyi helyhatósági választásokon a Szerb Haladó Párt fölényes győzelmet aratott. Az előrehozott eredmények szerint az SZHP-re a polgárok 51,83 százaléka, a Szerbiai Szocialista Pártra 11,54 százaléka, a Demokrata Pártra 8,94 százaléka, a Szerbiai Demokrata Pártra és a Dverire 6,64 százaléka szavazott. A részvételi arány 35,05 százalékos volt.

Zimonyban összesen 160 036 polgár volt jogosult részt venni a szavazáson, ebből viszont mindössze 56 094 személy voksolt vasárnap. Az előzetes eredmények szerint az SZHP 39, SZSZP 8, DP 6, SZDP és a Dveri 4-4 mandátummal vesz részt a helyi hatalomban. Tíz párt nem érte el a választási küszöböt. A Szerb Radikális Pártra a polgárok 4,22 százaléka, a Liberális Demokrata Pártra pedig 4,2 százaléka szavazott. A hivatalos eredményeket szerdán teszik közzé.

– A zimonyi választási eredmények annak a látható bizonyítéka, hogy a polgárok támogatják Aleksandar Vučić korrupció- és szervezettbűnözés-ellenes politikáját. Az eredmények arra ösztönöznek bennünket, hogy még céltudatosabban dolgozzunk – hangsúlyozta hétfőn Nebojša Stefanović, az SZHP belgrádi bizottságának a vezetője.

Mint megjegyezte, a párt vasárnap már kiünnepelte magát, és mivel a győzelem nagy felelősséggel jár, azonnal nekikezdenek a munkának, vagyis a reformok végrehajtásához és a polgárok életének jobbá tételéhez. A DP választásokkal kapcsolatos észrevételére válaszolva, miszerint az SZHP-nek csupán azért sikerült győznie, mert alacsony volt a polgárok választási kedve, Stefanović annyit mondott, hogy a DP-nek végre meg kellene tanulnia veszíteni. A kérdésre, miszerint a zimonyi eredményekre alapozva az SZHP megdönti-e a fővárosi hatalmat, a politikus azt válaszolta, hogy pártjuk semmit sem rombol le, hanem ellenkezőleg, építeni igyekszik, és mivel fővárosi parlamentben még így sem érik el a hatalom átszervezésének cenzusát, Belgrádban konstruktív ellenzéki politikát folytatnak tovább.

– A fővárosi helyhatósági választásokat akkor fogjuk megtartani, ha majd elérkezik a törvényes ideje. Ám nem azért mert félünk, hogy elveszítenénk azt, hanem mert fontosabb problémákon kell dolgoznunk – érvelt a belgrádi bizottság döntése.

Aleksandar Vučić vasárnap kijelentette, hogy az SZHP-nek sikerült az, ami 25 éve még senkinek sem: a többpárti választások bevezetése óta ebben községben egyedül az SZHP-nak sikerült átlépnie az 50 százalékos pszichológiai álomhatárt.

– Üzenetünk az, hogy sokkal érettebben és felelősségteljesebben viselkedünk, mint mások tették előttünk, és ha valaki úgy szeretné folytatni, mint régen, olyan embert hozunk a helyére, aki a népért küzd, nem pedig saját magáért – jelentette ki az SZHP elnöke.

Az arra vonatkozó kérdésre, hogy Zimonyban kivel lép koalícióra az SZHP, a párt elnöke azt válaszolta, hogy pártja birtokolja a mandátumok 60 százalékát, de lehet hogy a háromnegyedét is. A sajtóspekulációkra, miszerint ősszel helyhatósági és köztársasági választások várhatók, az első kormányalelnök nem kívánt reagálni.

Đorđe Vukadinović politikai elemző szerint attól függetlenül, hogy a helyhatósági választások eredményei nem feltétlenül tükrözik a polgárok zömének véleményét, a zimonyi választások eredményei iránymutatók.

– A zimonyi választások eredményei jelentősen befolyásolják a jövőbeli politikai történéséket – vélekedett az analitikus.

Dejan Vuk Stanković politikai elemző a választások előtt megjegyezte, hogy bár egy fölényes zimonyi győzelem mindenképpen megemeli az SZHP politikai népszerűségét, ám az nem feltétlenül jelenti, hogy a párt megdöntené a fővárosi hatalmat, a köztársasági előrehozott választások kiírása pedig csupán az SZHP kénye-kedvétől függ.