2024. március 28., csütörtök

A Continental konszern Szabadkán

Mlađan Dinkić: A szerb kormánynak mindent meg kell tennie, hogy Szerbia-szerte több, a szabadkaihoz hasonló gyár épüljön

Szombaton hivatalosan is megnyitották a hannoveri központú Continental multinacionális autóipari beszállító cégcsoport ConiTech fluid divízió gyárrészlegét Szabadkán. A konszern számára a hírnevet a gumiabroncsok gyártása hozta meg, és ezek máig a legismertebb termékei. Sokan emiatt a Continentalt kizárólag az abroncsgyártással azonosítják, és csak kevesen tudják, hogy a német multinacionális cég neve alatt működő gyárak az autóipar több területén is nagy sikerrel tevékenykednek. A ContiTech divízió az autóipar, a gép- és berendezésgyártás, a kötöttpályás közlekedés, a nyomda-, építő, bánya- illetve vegyipar és petrokémia, továbbá a hajózás és a légiközlekedés egyik világszerte tevékenykedő fejlesztőpartnere és első beszállítója.

Schönberg, Dinkić és Dulić (Fotó: Diósi Árpád)

Schönberg, Dinkić és Dulić (Fotó: Diósi Árpád)

Matthias Schönberg, a csoport elnöke elégedettségének adott hangot a városvezetéssel, a kivitelezéssel és a szerbiai mérnökökkel, munkaerővel kapcsolatban is, kiemelve, hogy bár egy új nyelvi közegbe érkeztek, rövid idő alatt jó csapatot sikerült összeállítani. Szavai szerint az egyre növekvő európai piaci igények miatt döntöttek egy újabb gyárrészleg megépítése mellett, és hároméves kutatás után Szabadka mellett döntöttek.

– Üzletfeleinket tekintetbe véve Szabadka logisztikailag kitűnő választás volt. Amellett, hogy a helyi munkaerőpiac minden tekintetben kielégíti igényeinket, döntő fontosságú volt a magyarországi és a romániai leányvállalatok közelsége is – mondta Schönberg.

Mlađan Dinkić pénzügyi és gazdasági miniszter szerint ezekben a nehéz időkben a szerb kormány legfontosabb feladata, hogy kiálljon, és segítse a nagybefektetők gyáralapítási és üzembehelyezési terveit.

– Ebből a szempontból igencsak jó hír, hogy Szabadkán a nemzetközileg elismert németországi Cotinental konszern új gyárat hozott létre – mondta a gazdasági miniszter.

Szavai szerint az ország ipari fejlődésének stratégiájában az autóipar prioritást élvez, és a szerb kormánynak mindent meg kell tennie, hogy Szerbia-szerte több, a szabadkaihoz hasonló gyár telepedjen meg. Megjegyezte, hogy a szerb kormány nemrég fogadta el a gazdasági felépülés stratégiáját is, amely alapját a kivitel és munkahelyteremtés jelenti. Hozzátette, hogy áprilisban Szerbia rekordméretű, 950 millió euró értékű kivitelt bonyolított le, s ebben az összegben csak az autóipar 20 százalékot fedett le.

– Az év első négy hónapjában a kivitel 24 százalékkal nőtt, míg a behozatal szinten maradt, s így egyötödével sikerült csökkentenünk a külkereskedelmi deficitet. Ezt egyáltalán nem volt könnyű elérni az Európai Unió válsága miatt, ugyanis a kivitelünk legnagyobb része épp ezt a piacot célozta meg – mondta a miniszter.

Szavai szerint a szabadkaiak büszkék lehetnek magukra, hogy a meglévő külföldi vállalatok mellett a Cotinental is az Észak-bácskai várost szemelte ki magának, ugyanis az itt lakóknak hosszú évekre munkahelyeket és tisztességes fizetéseket, Szerbiának pedig nagy kiviteli lehetőségeket nyújt. Mint a miniszter megjegyezte, bár Szerbia kisebb és gyengébb Németországnál, a német gazdasági modell, vagyis a kivitel mentheti meg a szerbiai gazdaságot.

A gyár 7200 négyzetméteres csarnoka (Fotó: Diósi Árpád)

A gyár 7200 négyzetméteres csarnoka (Fotó: Diósi Árpád)

Modest Dulić, Szabadka polgármestere szerint a város három évvel ezelőtt egy négyzetméternyi telephelyet sem tudott kínálni a befektetőknek, de a városvezetés megváltozott politikájának köszönhetően a város megindult a gazdasági fejlődés útján.

-A befektetőkkel, a szerb kormánnyal és a SIEPA Ügynökséggel folytatott jó párbeszédnek köszönhetően Szabadka többé már nemcsak a Városházáról és a Palicsi-tóról nevezetes, hanem az itt megtelepedő világszerte ismert cégekről is – mondta a polgármester.

A ConiTech fluid Szerbia szabadkai gyárrészlege autógumitömlőket és csőrendszereket gyárt. A 7200 négyzetméteren elterülő üzem 2012 ősze óta működik a kisbajmoki városrész ipari parkjában. A létesítménybe 10,7 millió eurót fektettek be, és jelenleg 150 embert foglalkoztatnak. A tervek szerint a munkások számát az év végéig 250-re növelik.