2024. március 29., péntek

A bankoknak vissza kell fizetniük a jogtalan kamatokat

A Szerbiai Nemzeti Bank javaslata szerint a bankintézeteknek ki kell majd számolniuk és vissza kell adniuk ügyfeleiknek azt az összeget, amelyet az üzleti politikára hivatkozva az utóbbi öt évben a kamatlábak növelésével elvettek a polgároktól – írta hétfőn a Novosti. A lap szerint a szóban forgó összeget a pénzintézeteknek le kell vonniuk a törlesztőrészletekből, és erről értesíteniük kell majd az ügyfeleket is. A jegybank azért döntött így, mert egyre több polgár perelte be a bankokat, hogy azok indoklás és az ügyfelek tudta nélkül emelték meg a hiteltörlesztések esetében a kamatlábakat. Az SZNB szerint ezzel a gyakorlattal megakadályozható, hogy a pénzintézetek veszteségeket halmozzanak fel az elvesztett perek miatt.

– A pénzintézeteknek a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevők védelméről szóló törvényt tiszteletben tartva összhangba kellene hozniuk a kamatlábakat – hangsúlyozta az SZNB.

A jogszabály szerint a szolgáltatói bankügyleti szerződésekben pontosan meg kell határozni, hogy mi befolyásolja a kamat összegét. A szerződést egyoldalúan nem változtathatja meg sem az ügyfél, sem a szolgáltató. A lap beszámolója szerint, több polgár már pert nyert a svájcifrank-alapú lakáshitelek kamatjainak a megváltoztatása miatt. Ugyanakkor a javaslat csak azokról a polgárokról rendelkezik, akiknek még folyamatban van a törlesztésük, kérdéses azonban, hogy mi lesz azokkal a polgárokkal, akik már megnövelt kamattal visszafizették a felvett kölcsönt. Hozzáteszik, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevők védelméről szóló törvény értelmében a pénzintézetek legnagyobb része korrigálta a kamatlábakat, viszont szinte egyik bank sem állította vissza az eredeti állapotába.