2024. április 24., szerda
Ünnepi Könyvhét

A zentai kiadók bemutatkozása

A zentai könyvkiadók, a zEtna, és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, összesen húsz új könyvvel szándékozik részt venni a június 6–10. között megrendezésre kerülő ünnepi könyvhéten és az ehhez kapcsolódó eseményeken Budapesten, Szegeden és Zentán.

A zEtna ebből hat címszóval, és hat szerzővel csatlakozik az irodalmi forgataghoz – nyilatkozta napilapunknak Beszédes István, a kiadó vezetője.

– Biztos vagyok benne, hogy a hat új könyv nem csak kiadónk számára érdekes, megszólítja az olvasót is. Igen fontos, kiforrott, határozottan megformázott kéziratok jelentek meg, amit az is alátámaszt, hogy a hat közül négy kézirat már megírása során élvezett valamilyen alkotói támogatást – tudtuk meg a kiadó vezetőjétől.

A bemutatásra kerülő könyvek közül a kiadó vezetője elsőként Szegedi-Szabó Béla zentai származású, Budapesten élő költő, író, drámaíró Örmény ének című új verseskötetét említette meg, amely a kiadó szerint a költő eddigi törekvéseinek legjobb megvalósulása.

– Egyedi hang az övé, amely az elhallgatás határán szólal meg, örök időben, s amelyben sok-sok zenét, gondolatot kódol, és rendkívüli képgazdagsággal bír, akárha flamand olajjal formázta volna sorait – mesélte a szerzőről és a kiadványról Beszédes, majd pedig folytatta a könyvhéten bemutatásra kerülő zEtnás könyvek ismertetését: – Csík Mónika verseinek is van képzőművészeti vonulata. Ő már bevallotta a Magyar Szó olvasóinak, hogy csajos kötetet alkotott, amiben nagy mértékben segítségére volt a könyv illusztrátora, Torok Melinda is. A Hattyúnyakú női vállalásait én is érzem, és nagyon is fontosnak tartom költészetünkben, hogy úgy köti össze a bácskai kendős asszonyok helyenként rusztikus alakját a tonettszék hajlítású szecessziós női alakokkal, a művészetben megjelenő nővel, hogy közben rendkívül finom átmeneteket alkot, amelyekben arcélek, sorshelyzetek sora villan fel, szinte esszéisztikus témafűzéssel.

És ha a Hattyúnyakú csajos könyv, a Kolumbusz és én legyen pasis – jegyezte meg a kiadó vezetője Nagy Abonyi Árpád hét elbeszélést tartalmazó kötetéről, amelynek szerzője ugyanis egyes szám első személyben szólal meg, ezen belül is egy antihős férfihangján, és európai nagyvárosok kulisszái között, amelyek roppant kontraszttal emelik ki a reménytelenül elmagányosodott embert. Egyébként maga a kiadó vezetője is előrukkol egy verseskötettel a könyvhétre, amely kapcsán elmondta, hogy a Magritte-sziget egyes monológjai is, pl. a torzóvá lett férfiszoboré, köthetők ehhez a szindbádi vonulathoz, és a test végtelen magányához.

– Mikola Gyöngyi A pillanat küszöbén című esszé-, tanulmány- és elemzéskötetében pedig a kilencvenes, kétezres évek vajdasági magyar irodalmát, művészetét elemezi – mondta el Beszédes a kötetről, amely szerzőjének az érdeklődési körébe bekerültek fontos, időközben megkerülhetetlenné lett fiatal művészek is.

A zEtna másik értekezőpróza-kötete az Eresszai észrevételek Ladányi István tollából ered, és nem egyszerűen egy Herceg János-i gesztust idéz, a 90-es évek eleji vajdasági magyar irodalmi emigráció perspektíváját megőrizve magyar, vajdasági magyar és délszláv szerzőket elemez, miközben az irodalmunk, szellemi életünk helyzetét, értését segítő közös tereket, összefüggéseket kutatja.

A könyvhét nyitónapján, csütörtökön Zentán Szegedi-Szabó Bélának a zEtnánál megjelent Örmény ének című verseskötetének és a VMMI Színjátéktár sorozata első kiadványaként megjelent, Mire megjössz című, négy színművet tartalmazó könyvének bemutatója lesz, Bakos Árpád duduk-kíséretével. Másnap pedig a késődélutáni órákban Szegeden, a Dugonics téren dedikálnak a zEtna és a VMMI szerzői (Verebes Ernő a Füttyraktár c. hangoskönyvét) és lesz velük egy Szilasi László által vezetett pódiumbeszélgetés. Ezután az este fél nyolc órai kezdettel a Várkertben szerveznek egy hosszabb kétkiadós (zetnás, véememís) bemutatkozást, amelynek moderátora Berényi Emőke lesz. Szombaton délután egytől hatig a zEtna és a VMMI szerzői a Budapesten a Vörösmarty téren dedikálnak.

Június 10., a könyvhét zárónapján pedig az Életjel, a Forum, a VMMI és a zEtna közös rendezvényén e kiadók mutatkoznak be, szerzőik pedig dedikálnak a zentai Alkotóház udvarán – hangsúlyozta Beszédes, s egyben megemlítette azt is, hogy ezzel természetesen nem marad abba a friss könyvek bemutatása, s akár a nyári időszakra is szívesen fogadják a meghívásokat.

14 könyvvel készül a VMMI

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 14 kötettel készül a 84. Ünnepi Könyvhétre – nyilatkozta Hajnal Jenő, az intézet igazgatója, s egyben reményét fejezte ki, hogy a szerencse és a nyomdai erőfeszítések is segítik majd őket ebben.

A könyvkiadás ünnepén bemutatásra kerülő könyvek között van az intézet Emlékezet című sorozatának 6–8. kötete (Horváth Ilona: Filléres emlékeim, Huber Mihály: Egy úri szabó és kétszer száz tű hossza és Pénovátz Antal: Sorsok, emberek, nem mindennapi életek). Úgyszintén bemutatják a vajdasági és a Kárpát-medencei magyarság kisebbségi léthelyzetét, szimbolikus kommunikációját vizsgáló Egyén és közösség című tanulmánykötetet, és a Magyarok a Vajdaságban három újabb könyvét: Mák Ferencét, amely az 1918–1945, valamint Vékás Jánosét, amely az 1955–1959 és az 1960–1964 közötti történelmi időszakot tekinti át. Pogány Margitnak Ami az életrajzokból kimaradt… című helytörténeti írásokat tartalmazó kötete pedig Zombor és Nyugat-Bácska múltjának emberképét idézi meg rendkívül értékes dokumentációs anyaggal kiegészítve. Szintén bemutatásra kerül a zentai és a Csongrád megyei levéltár, valamint a VMMI közös kiadásában kiadott A. Sajti Enikő, Juhász József és Molnár Tibor A titói rendszer megszilárdulása a Tisza mentén című kétnyelvű kiadványa, amely a vajdasági magyarság második világháború utáni első tíz évét tárja elénk. Bozóki Antal jogásznak A magyar nemzeti közösség helyzete Szerbiában az Európai Unió normáinak tükrében című kézikönyve pedig áttekintést nyújt a Szerbiában élő nemzeti kisebbségek jogállásáról és a vajdasági magyarok helyzetéről. Tavaly karácsonyra jelent meg Domonkos István Domi-dalok című verseskötete CD-melléklettel, és már elkészült az ÉnekVers sorozat újabb könyve is: Verebes Ernő zentai zeneszerző, költő, próza- és drámaíró Füttyraktár című vers- és énekeltvers-válogatása, természetesen ez is CD-melléklettel, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Tanács segítségével ismét az olvasók elé kerülhetett Bogdán József A Kosztolányi család közelében című nagy sikerű emlékkönyve is immár második kiadásban (ennek társkiadója a szabadkai Grafoprodukt). Hajnal Jenő egyben emlékeztetett arra, hogy a bemutatásra kerülő könyvek közül Domonkos István verseskötete 2012-ben kiérdemelte a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Vajdasági Szép Magyar Könyv elnevezésű pályázatának a fődíját, és hogy ezúttal a legszebb könyvsorozatért járó díjat is a VMMI érdemelte ki a Délvidéki Soroló sorozatáért, amelynek legújabb kötete az Ami az életrajzokból kimaradt… című. Ezen a rangos megmérettetésen dicsérő oklevelet kapott az Egyén és közösség című tanulmánykötet is, amelyet Bárdi Nándor és Tóth Ágnes szerkesztett.