2024. április 24., szerda

Kormányátalakítás vagy választások

Rasim Ljajić szerint egyikre mindenképp szükség van

Amennyiben Szerbia számára kijelölik az uniós tárgyalások kezdetének időpontját, akkor a kormány átalakítása a reálisabb opció, ellenkező esetben a választások – jelentette ki Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter.

Mint a Politikának elmondta, elkerülhetetlen vagy a kormányátalakítás vagy a választások, attól függetlenül, milyen döntés születik Brüsszelben június 28-án.

„Ha megkapjuk az időpontot, úgy gondolom a rekonstrukció a reálisabb. Ellenkező esetben a választások. De ez a nagy pártoktól függ, elsősorban a Szerb Haladó Párttól, amely a koalíciót irányítja. Az ő döntésüktől függ, mely opció marad játékban” - fogalmazott Ljajić.

Szerinte nem jó, ha hosszú ideig tartanak a találgatások a kormányátalakításról, ugyanis ez hatással lehet a minisztériumok munkájára, mert az emberek kalkulálni kezdenek, ki lesz leváltva.

„Az előző kormányból az a tapasztalatom, hogy ez nagyon is kihatással van a minisztériumok dolgozóira, ezért, amennyiben az átalakítás az egyes számú opció, jó lenne mielőbb elvégezni, lehetőleg július végéig” – mondta.