2024. március 29., péntek

Rózsakerttel a megszületett babákért

A zentaiak is kevesebb gyermeket vállalnak

Mint már hírül adtuk, Zentán átadták a 2012-ben született zentai gyermekeknek kialakított rózsakertet és azt a táblát, melyen a gyermekek nevei vannak feltüntetve. A zentai önkormányzat már másodízben készíttetett rózsakertet az újszülöttek köszöntésére, megtette ugyanis ezt tavaly is, akkor a 2011-ben született babáknak. Egyedülálló kedveskedés ez a kis jövevényeknek, hiszen tudomásunk szerint a környező települések egyikén sem cselekedtek hasonló dolgot a városvezetők.

A rózsakert ötlete még az előző Zentai polgármestertől, Širková Anikótól ered, majd a jelenlegi polgármester, Ceglédi Rudolf is fontosnak találta ezt a figyelmességet, így erre idén is sor került.

Širková Anikó elmondta, Zenta magyarországi testvérvárosaiban látta, hogy ott fát ültetnek az újszülötteknek, és ezt az ötletet alakította át munkatársaival:

– Én a faültetést azért nem szorgalmaztam, mert úgy gondoltam, ha véletlenül az egyik fa kiszárad, kitörik, azt talán valamelyik szülő rossz előjelnek veszi. Ha viszont rózsát ültetünk, a rózsatövek könnyebben pótolhatók, és nem is annyira feltűnő, ha egy ágyásban egy-két rózsa kiszárad. A rózsatövek nem névre szólóak, és talán szebbek is, mint a fák. Tudjuk milyen kevés gyermek születik, ezért azt szerettem volna, ha a zentaiak éreznék, hogy támogatjuk őket a családalapításban, és figyelünk rájuk. Ettől biztosan nem fognak több gyermeket vállalni, de a szándék a fontos. Az anyakönyvvezetőktől kapott adatok alapján, a szülőktől engedélyt kérve írtuk rá a gyermekek neveit a táblára, vagyis aki nem akarta, annak a gyerekének a neve nem került fel. Üres helyet is hagytunk a táblán, így aki valamilyen oknál fogva lemaradt, később még felkerülhetett. Ezt az idén is így csinálták.

Ceglédi Rudolf polgármester elmondta, a rózsakert egy szimbolikus ajándék a szülőknek és a babáknak:

– Ezzel azt a szándékunkat szeretnénk kifejezni, hogy lehetőségeinkhez mérten támogatjuk az anyukákat és apukákat, és ha a későbbiekben esetleg módunkban áll, talán más úton-módon is segítjük majd a szülőket. A terveink szerint a babák rózsakertjét ezután minden évben elkészítjük, mert nagyon jó visszajelzéseket kaptunk.

Ha már Zentán rózsakertet készítettek a babáknak, és szóba került a natalitás, utánanéztünk, mennyi zentai baba született az elmúlt néhány évben. A zentai egészségház gyermek- és iskolás-rendelőjéből kapott adatok szerint 2005-ben 221, 2006-ban 236, 2007-ben 221, 2008-ban 210, 2009-ben 208, 2010-ben 234, 2011-ben 175, 2012-ben pedig 191 zentai gyermek születését regisztrálták. Ebben az évben eddig 66 zentai gyermek született, ami igen kevésnek számít. A felsorolt számokból azt láthatjuk, hogy az elmúlt két évben 200 alá csökkent a zentai újszülöttek száma, ami semmi jóval sem kecsegtet.

Vijatov Hagymás Júlia zentai pszichológus szerint a szülők nehéz helyzetben vannak, későn is vállalnak gyereket, először karriert építenek, sokan esetleg szinglik maradnak, és talán ezek azok az okok, ami miatt csökken a népességünk:

– Nehéz helyzetben vannak a mai családok, ezért sokan nem mernek gyermeket vállalni, ráadásul a társadalmi normák is változtak, emiatt kevesebb házasság köttetik, és ezzel kevesebb gyermek is születik. Sokan azért vállalnak csak egy gyermeket, mert azt mondják, annak mindent meg akarnak adni. A kérdés csak az, kinek mit jelent a minden. Akiknek korlátlan mennyiségű játékot, külön szobát és minden anyagi kívánság teljesítését jelenti, azok valószínűleg nem vállalnak több gyermeket, akiknél viszont a minden a szülői és a testvéri szeretetet jelenti, ott testvérek is lesznek. Egyébként egy gyermeknek mindig jó, ha nincs egyedül, akinek van testvére, az egészen másként szocializálódik, egészen másként illeszkedik be egy-egy közösségbe, mint az egykék. Azt is meg lehet érteni, ha egy házaspárnak csak egy gyermeke születik, mert sokszor mire a szülők családalapításra szánják el magukat, és megszületik első gyermekük, már annyira kifutottak az időből, hogy a második baba biológiai okokból kifolyólag nem születhet meg. Én házasságpárti vagyok, de azt is megértem, ha valakik élettársi viszonyban vállalnak utódot, mert egy élettársi viszony is lehet nagyon jó. A gyermek szempontjából az a fontos, hogy egy olyan kiegyensúlyozott és biztos lábakon álló férfi-nő kapcsolatba szülessen bele, amely harmóniát tud neki biztosítani.