2024. március 29., péntek

„Kormányváltás” Törökbecsén

A községi képviselő-testület elnökének, Srđan Glavaškinak a szabadsága alatt, a kkt sorrendben tizedik ülésén „kormányt buktattak” Törökbecsén. Az alelnök által összehívott testület az eredeti 31 napirendi pont helyett másik 19 témában fejtette ki véleményét, ennek a végeredménye lett többek között az, hogy a kkt új elnöke Saša Maksimović, az új alpolgármester pedig Matija Kovač lett – mindketten a Szerb Haladó Párt tagjai.

A 31 tagú kkt-ban ezzel a változással az új Liberális Demokrata Párt-SZHP koalíciónak kétharmados többsége van, amelynek része a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Egység Párt egy-egy képviselője is. A korábban a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga által képviselt egyéb posztokra is új emberek kerültek, így a Művelődési Ház új igazgatója Novica Blažin lett, az Építésügyi Igazgatóság élére pedig Ivan Bošnjakot nevezték ki. A községi tanácsban négy DP-s tanácstag helyére kerültek új tanácsnokok. A polgármester továbbra is Saša Šućurović (LDP).

Ellenzékbe mindössze a DP öt és a VSZL két képviselője szorult, a szocialisták, a radikálisok és a Szerbia Egyesült Régiósok is támogatják az új hatalmat.

Ilia László, a VMSZ községi szervezetének az elnöke elmondta: a VMSZ azért döntött úgy, hogy része kíván lenni az új hatalmi struktúrának, mert a magyarság érdekeit érdemben képviselni ellenzékből nem lehet.