2024. április 16., kedd

Novak készül az esős elődöntőre

Novak Đoković a szakértők véleménye szerint halad Párizsban, és azok jóslatai szerint készül az elődöntőre. A Roland Garroson ugyanis az járja, hogy az elődöntőben a szerb világelsőnek sokkal könnyebb lesz Rafael Nadal ellen, ha nedves napon játszanak. Nos, Novak mindkét eddigi meccsét esős napon vívta, és tegnap már egészen könnyen nyert a fiatal és tehetséges argentin Guido Pella ellen. Az egyedüli gond, hogy az elődöntőig még három mérkőzést kellene nyerni, s közülük a holnapi, noha jubiláris lehet, a legnehezebbnek is ígérkezik. Đoković következő ellenfele a bolgár Grigor Dimitrov, aki ellen 2:1-re vezet, de akitől három hete Madridban váratlan vereséget szenvedett. Ez a meccs lesz mindenképpen a szombati nap rangadója, s ha Novak nyer, egy füst alatt megünnepelheti 500. profi győzelmét is.

A két volt világelső, Ana Ivanović és Jelena Janković is könnyen, 2. fordulós meccseiken csak egy rövid időszakban alábbhagyva jutottak a következő fordulóba. Ivanović főleg a szépen helyezett tenyeresek és a jó adogatás révén 4:0-ra vezetett az első játszmában a göteborgi születésű, de franciává lett Mathilde Johansson ellen, majd a következő hat játékból csak kettőt nyert, amivel a francia nyitotta előnnyel a második játszmát. Ennél többre azután már nem tellett az erejéből, hisz Ana zsinórban hat játékot nyert, és ma a harmadik körben még egy franciával, a 30 éves Virginie Razzanóval mérkőzik. Mondani sem kell, hogy Ana kimondott esélyesnek számít. Már ötször játszottak, és Razzano csak egyszer, még 2005-ben nyert. Érdekes, hogy ez lesz az ötödik meccsük, amelyet a nyolcaddöntőért vívnak.

A bolgár Grigor Dimitrov három héttel ezelőtt Madridban legyőzte Novak Đokovićot (Fotó: Beta)

A bolgár Grigor Dimitrov három héttel ezelőtt Madridban legyőzte Novak Đokovićot (Fotó: Beta)

Jelena gyöngén kezdett, és a fiatal spanyol Garbine Muguruza 3:0-ra elhúzott a rajton. Janković fokozatosan belendült, ütései egyre pontosabbak lettek, Muguruza pedig, amint a dolgok nem úgy alakultak, ahogyan ő szerette volna, idegessé vált, túl sokat hibázott, ezért a hátralevő 12 játékot mind elveszítette. Janković csaknem erőt spórolva jutott a 32 közé, ahol holnap a számára lehető legkedvezőbb magasan rangsorolt kiemelttel, az ausztrál Samantha Stosurral mérkőzik, aki ellen egészen kedvező, 6:2-es győzelmi aránya van. A legutóbbi három alkalommal, így az idén Stuttgartban is, a szerb győzött, tehát nem lesz csoda, ha a nyolcaddöntőbe is bejut.

Roger Federer eddig a lehető legjobb módon használta ki a jó sorsolást, és a második selejtezős ellenfelét is játszi könnyedséggel verte. Az indiai Somdev Devvarman nem jelentett semmilyen gondot a svájcinak, viszont egészen más forgatókönyv lehetséges a 3. fordulóban, amikor Roger a számára mindig kellemetlen francia Julian Benneteauval csap össze. A 3. fordulóba jutott a tegnapi eső áztatta kora délutáni órákban a bolgár Dimitrov és a japán Kei Nisikori is, míg a nőknél két újabb meglepetést jegyeztek, hisz kiesett a szlovák Dominika Cibulková, majd a torna 2011-es bajnoka, a februárban már a 32. évébe lépett kínai Na Li is. Utóbbit a kiismerhetetlenségig különc Bethanie Mattek-Sands búcsúztatta.

Ma a 3. forduló nyolc-nyolc meccsét tartják meg mindkét mezőnyben. Immár szoros meccsek sorozata esedékes, a férfiaknál a legérdekesebbnek pedig Gael Monfils és Tommy Robredo csatája ígérkezik, és színvonalas lehet a ČilićTroicki párharc is. A nőknél a KuznyecovaJovanovski és ErraniLisicki mérkőzések számíthatnak rangadónak.

Nyitókép: A bolgár Grigor Dimitrov három héttel ezelőtt Madridban legyőzte Novak Đokovićot (Fotó: Beta)