2024. április 24., szerda

A tervezett szerbiai nyugdíjreform előnyei és hátrányai

Az IMF azt javasolta, hogy a férfiak és a nők egységesen 67 évesen menjenek nyugdíjba

Szerbiában a tervezett nyugdíjreformmal a nyugdíjkorhatár és a várható élettartam szinte kiegyenlítődne, a korkedvezményes nyugdíjazást viszont büntetnék – írta a szerbiai Politika napilap.

Az országban az utóbbi évtizedben öt évvel növelték a nyugdíjkorhatárt, jelenleg a férfiaknál 65, a nőknél pedig 60 év. A nyugdíjrendszer reformjával azt tervezik, hogy a férfiak esetében 67, a nők esetében pedig 65 évre növeljék a nyugdíjkorhatárt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ugyanakkor azt javasolta, hogy a férfiak is és a nők is 67 évesen vonuljanak nyugdíjba. A nyugdíjazás másik feltétele a ledolgozott 35 (nők esetében), illetve 40 év (férfiak esetében).

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) adatai alapján Szerbiában a férfiak várható élettartama 71,7 év, a nőké pedig 76,3. Nyugat-Európában ez a szám jóval magasabb: Svájcban 82 év, Franciaországban 81,4 év, Svédországban pedig 81 év.

A belgrádi egészségbiztosítási alap adatai szerint Szerbiában több mint 1,7 millió nyugdíjas van, akiknek 55,3 százaléka öregségi nyugdíjat, 22,6 százaléka családi nyugdíjat, 22 százaléka pedig rokkantsági nyugdíjat kap.

Valamivel többen vannak azok, akik a koruk miatt mennek nyugdíjba (54,2 százalék), mint azok, akik a ledolgozott munkaéveik után jogosultak nyugdíjazásra (45,8 százalék).

A tervezett nyugdíjreform értelmében büntetnék azokat, akik idő előtt mennek nyugdíjba, és azokat is, akik csak az egyik feltételnek felelnek meg, azaz vagy betöltötték a megfelelő kort, vagy 35–40 munkaév áll mögöttük. Kiegészítő juttatást hagynának jóvá ugyanakkor azoknak, akik mindkét feltételt teljesítik.

A büntetés nem ismeretlen más országokban sem, Szlovéniában például havonta 0,3 százalékos levonás jár, ha valaki nem teljesíti mind a két nyugdíjazási feltételt.