2024. április 20., szombat

Ukrajna megelőzte Magyarországot

A svájci Lousanne-ben működő IMD gazdasági főiskola legutóbbi versenyképességi listáján Magyarország – öt helyet visszaesve 2012-hez képest – az 50. legversenyképesebb ország a hatvan közül. Hasonló visszaesés következett be 2011-ben, de 2012-ben kicsit javított az ország. 2010-hez képest nyolc helyet csúszott vissza a svájci főiskola versenyképességi felmérésén Magyarország. Szerbia nem szerepel a listán, a jugoszláv utódállamok közül egyedül az EU-tag Szlovéniát és a hamarosan azzá váló Horvátországot találhatjuk meg rajta. Az előbbi egy helyet visszaesve az ötvenkettedik, az utóbbi pedig szintén egy helyet hátrébb lépve az ötvennyolcadik lett a hatvan országot felsorakoztató rangsorban.

Némi átrendeződés következett be az első helyeken. Az Egyesült Államok visszaszerezte első helyét, második lett Svájc, a harmadik pedig Hongkong. A BRICS-országok helyezései: Kína 21., India 40., Brazília 51., Dél-Afrika pedig 53.

Az IMD 2013-as évre szóló listája szerint Magyarországot a szovjet utódállamok közül nemcsak Oroszország előzi meg a versenyképesség terén, hanem Kazahsztán (34.) és Ukrajna is. Magyarország e keleti szomszédja a tavalyi 56. helyről az idén a 49. helyre lépett előre. Ennél nagyobb ugrást csak Szerbia új gazdasági partnere, az Egyesült Arab Emírségek tudott megvalósítani, előrelépve a 18.-ról a 8. helyre.