2024. április 24., szerda

A kisebbségi jogokról – nemzetközi szinten

Szerbiai tanulmányútja során Zomborba is ellátogatott Magyarország Nemzeti Erőforrások Minisztériumának küldöttsége. A vendégeket köszöntő Radislav Jelačić, a városi tanács tagja a város többnemzetiségű jellegét hangsúlyozta.

– A város jelentős figyelmet szentel a romakérdéseknek, a romák fölzárkóztatásának és a város területén élő kisebbségi közösségek számára lényeges kérdéseknek. Zomborban egyébként ritkán használja bárki is a kisebbségi közösség megnevezést, helyette mindenki Zombor polgárairól beszél – mondta Jelačić.

A romakérdések megoldásában szerzett tapasztalatok bemutatásán részt vettek a szabadkai Roma Egyesület képviselői is. Elnökük, Stevan Nikolić közölte, hogy nem véletlen a zombori látogatás, hiszen a város köztudottan nyitott a kisebbségi közösségek előtt.

A Zombor és a romák közti kapcsolat, illetve a romakérdések megoldásában szerzett tapasztalatok prezentációját Ivan Petrović, a monostorszegi Rumunka egyesület elnöke mutatta be. A vendégek számára újdonságot jelentett, hogy a romakérdések megoldásán a helyi önkormányzatban egy koordinátor és egy békéltető közvetítő dolgozik.

Az EMMI delegációjának szerbiai tanulmányútját a HUN-IDA közhasznú nonprofit Kft. szervezte.