2024. április 17., szerda
EU–SZERBIA

A német kormány a dátum kijelölése mellett

A német kormány javasolta a Bundestagnak, hagyja jóvá Szerbia számára az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumát. A Beta híre szerint Michael Link, a külügyminisztérium államminisztere még hétfőn továbbította ilyen értelmű átiratát Norbert Lammertnek, a Bundestag elnökének.

A szövegben eszerint az áll, hogy „a német kormány úgy látja, a Szerbia által végrehajtott reformok elegendőnek bizonyulnak a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, amennyiben Szerbia kézzelfogható lépéseket tesz az április 19-ei megállapodás valóra váltása terén”. A levél szerint „a csatlakozási tárgyalások megkezdése, a fenti intézkedések foganatosítása mellett, a szövetségi kormány véleménye szerint hozzájárul a Szerbia és Koszovó között megkezdett normalizálási folyamat folytatásának a biztosításához, és a rágió stabilizációjához”.

Ivica Dačić szerb kormányfő csütörtökön megerősítette, hogy a német külügyminisztérium is a szerbiai csatlakozási tárgyalások megkezdésének „engedélyezését” javasolta a Bundestagnak.

A német parlament alsóháza valószínűleg június 27-ei ülésén vitatja meg a tekintett kérdést és dönt, támogatja-e Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásai időpontjának kijelölését.