2024. április 23., kedd

Vajdaság esélye az EU földrajzi közelsége

Az Egyesült Államok belgrádi nagykövete Újvidéken tárgyalt

Michael Kirby, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete csütörtökön Újvidéken járt. A nagykövetet fogadta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke és Goran Ješić, a tartományi kormány alelnöke, mezőgazdasági titkár.

Michael Kirby Pásztor Istvánnal tárgyal (Fotó: Ótos András)

Michael Kirby Pásztor Istvánnal tárgyal (Fotó: Ótos András)

Michael Kirby és Pásztor István megbeszélésén elhangzott, hogy nagyon bátorítóak azok a lépések, amelyeket Szerbia tesz az európai uniós csatlakozás felé, és ezek a lakosság jövőjére nézve optimizmusra adnak okot.

Pásztor kiemelte, az elmúlt egy évben sok pozitív dolog történt, amely azt bizonyítja, hogy a jelenlegi hatalom kész szembenézni azokkal a problémákkal, amelyek hosszú ideje teherként nehezedtek az országra. Hozzátette, csak úgy lehet megoldani a problémákat, ha szembenézünk azokkal, és ha nyíltan beszélünk róluk – áll a találkozóról kiadott közleményben.

– Meggyőződésem, hogy a problémákat definiálni kell, és egy olyan klímát kell teremteni, amelyben nyíltan lehet párbeszédet folytatni róluk, és nem az utcán próbálni megoldani, nem politikai sárdobálásra felhasználni azokat. Ebből a megfontolásból helyeztük vissza a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot politikai keretek közé, a parlamentáris demokrácia adta lehetőségekkel élve. Ezért ült össze 12 év után teljes létszámban a Vajdaság alkotmányos és törvényes helyzetével foglalkozó parlamenti bizottság, szakértők segítségével véleményezve a nyilatkozatot, és a jövőben is a még nyitott kérdésekre próbál választ adni – mondta Pásztor, hozzátéve: éppen ebből a megfontolásból továbbították a deklaráció szövegét a szerb kormánynak, a Szerbiai Parlament elnökének és azoknak a minisztériumoknak, amelyeket érint a deklaráció szövege.

Az amerikai nagykövet Vajdaság előnyeiről beszélt, kiemelve: Szerbiának ki kell használnia azokat az adottságokat, amelyeket Vajdaság többnemzetiségű és multikulturális közegként nyújt.

A Bojan Pajtićtyal folytatott megbeszélésen az aktuális társadalmi és gazdasági kérdésekről szólva Michael Kirby kiemelte: Vajdaság földrajzi helyzete, az, hogy június 1-től Horvátország is teljes jogú uniós taggá válik, nagy előnyt jelent a tartományra nézve, a külföldi beruházások idevonzásának tekintetében. Pajtić az eddigi befektetésekről szólva elmondta, a Szerbiában megvalósított külföldi beruházás 45 százaléka Vajdaság területén valósul meg. Mint mondta, további intézkedéseket tesznek, hogy a környező EU-s államokkal szorosabbra fűzzék a kapcsolatot, még több beruházót vonzzanak Vajdaságba.

Goran Ješić elsősorban a mezőgazdaság helyzetéről tájékoztatta Kirbyt, külön kitérve a decentralizáció fontosságára. Mivel az ország különböző pontjain különböző profilú mezőgazdasági termelés folyik, ezért nem szerencsés a mezőgazdaság központosított irányítása, mondta.

A nagykövet a nap folyamán találkozott Újvidék polgármesterével, Miloš Vučevićtyel is.