2024. április 25., csütörtök

Mobiltelefonos vásárlás

Mobiltelefonos fizetési módszert vezet be több ezer üzletben az Edeka csoport, a legnagyobb német élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat. Az okostelefon alapú fizetési eljárást egyelőre mintegy 4 ezer üzletben és boltban tesztelik, 2015-re pedig a csoport valamennyi – csaknem 12 ezer – üzletében bevezetik. Szakértők szerint a kiskereskedelmi ágazat egészében elterjedhet a mobilos fizetés akkor, ha a módszer jól beválik az élelmiszerüzletekben.

A vásárlónak egy internetkapcsolattal ellátott okostelefonra van szüksége, amelyre le kell tölteni az Edeka ingyenes alkalmazását. Ennek használatához meg kell adni a bankszámlaszámot, és választani kell egy PIN-kódot. A kasszánál aztán készpénzes vagy bankkártyás fizetés helyett csak le kell olvastatni a telefon képernyőjén megjelenő vonalkódot a kassza vonalkód-leolvasójával, és a PIN-kóddal meg kell erősíteni a fizetést.

A módszer nagy előnye a gyorsaság, a fizetést 6 másodperc alatt le lehet bonyolítani. Az eljárás mindenben megfelel a szigorú német adatvédelmi előírásoknak, így például nem gyűjtik és elemzik személyhez köthető módon a tranzakciók adatait, hogy személyre szabott ajánlatokat állíthassanak össze a felhasználók számára.

Más német kereskedelmi láncok is próbálkoznak, többnyire az NFC (Near Field Communication) elnevezésű technológiával. Élelmiszerboltokban eddig csak kisebb kísérleti projektumokat valósítottak meg, a piac második számú szereplője, a Rewe csoport pedig egyáltalán nem foglalkozik vele. Az Edeka azonban olyan alkalmazást fejlesztett ki, amelyhez a versenytársak is csatlakozhatnak, így nem kell minden egyes bolthálózathoz külön-külön alkalmazást letölteni.