2024. április 24., szerda

Szociális érzékenységre nevelik a fiatalokat

A Szerbiai Kolping Társaság közhasznú projektumokon dolgozik – Megújul a padéi székház

A Szerbiai Kolping Társaság padéi szervezete a helyi általános iskola diákjainak bevonásával több szociális és társadalmilag hasznos tevékenységet végez. A társaság elnökét, Lengyel Annát arra kértük, mutassa be szervezetüket és munkájukat:
– A Szerbiai Kolping Társaság a tagja egy nemzetközi szövetségnek, amely már több mint hetven országban fejt ki szerteágazó szociális tevékenységet. A szervezet szerbiai székhelye egy éve működik Újvidéken, de a megalakulásakor Szajánban volt a székhelyünk, innen indult a mozgalom és terebélyesedett ki. Az alapító okmányunkban megfogalmazott működési elvekkel összhangban szinte minden településen vannak önsegélyező szervezetek, úgynevezett Kolping-családok, amelyeknek a tagjai az éves terveik alapján helyben tevékenykednek.

Befejezéséhez közeledik a Kolping ház felújítása

A Szerbiai Kolping Társaság nemzetközi segítséggel idén három projektum megvalósításán dolgozik. Az első, amiről beszámolhatok, az általános iskolákat öleli fel. A tanárok segítségével a gyerekeket megpróbáljuk az önkéntes segítségnyújtás irányába terelgetni, hogy maguk is belássák, mennyire fontos és értékes tevékenység segíteni az idős embereken, megkönnyíteni a mindennapi életüket. A program lényege, hogy már fiatalkorban kialakuljon a szociális érzékenység a segítségre szoruló embertársaink irányába. Az önkéntes munka keretében például itt Padén az iskola diákjai meglátogatnak egy idős lakost, valamelyikük nagyszülőjét, akinek esetleg segítségre van szüksége a ház körüli munkában, a bevásárlásban, vagy felolvasnak neki, kellemes perceket szerezve ezzel az idős, elaggott személyeknek. Nagykikindán a diákok maguk döntik el, választják ki, hogy milyen szociális jellegű tevékenységbe szeretnének bekapcsolódni. Lehet önkéntes munkaakcióról szó vagy egyébről, a lényeg az, hogy megtanulják, ők is a társadalom fontos és aktív tagjai, az ő munkájuk is értékes, ami által az önkéntességre neveljük őket.
A másik projektumban a szabadkai TERRAS Biokultúra Egyesülettel közösen a biológiailag tiszta növénytermesztést, a biotermékek előállítását és fogyasztását népszerűsítjük. Mivel a mezőgazdaságunk elsősorban a vegyszeres termelésre alapozik, fontosnak tartjuk, hogy a helybeli gazdálkodók is felismerjék a vegyszer nélküli mezőgazdasági termékek előállításának a fontosságát. Felhívjuk a falubeli földművesek figyelmét a lehetőségre, az állam ugyanis külön támogatást folyósít a biotermékeket előállító gazdaságoknak. A vegyszermentes mezőgazsági termékeknek komoly felvevőpiaca van az Európai Unióban.
A Kolping Társaságunk harmadik tevékenységi körében alapítottunk egy céget, és szervezett formában vállaljuk a betegek házi ápolását Vajdaság-szerte. Az érdeklődök telefonon kaphatnak bővebb információt erről a tevékenységi formáról és szolgáltatásról.
A három említett tevékenységi terület mellett a helyi Kolping-családoknak önálló programjaik is vannak. Padén hamarosan befejeződik a Kolping ház teljes körű felújítása. Játszóházakat szervezünk a gyerekek számra, amikor a szülők és a nagyszülők is ott vannak a gyerekekkel. A nagyszülők rég elfelejtett játékait is alkalmuk van megismerni. Fontosnak tartjuk, hogy több generáció közös foglalkozásokon vegyen részt. A gyerekek körében kedveltek ezek a játszóházak, megtanítjuk őket játszani, ami a komputerkorszakban nagyon fontos, hogy ne csak virtuális játékokat játsszanak virtuális személyekkel, hogy megérezzék a közösség fontosságát – mondta Lengyel Anna, a Szerbiai Kolping Társaság elnöke, aki egyébként maga is gazdálkodó, és még a padéi röplabdaklub edzője is.