2024. április 19., péntek
KÖNYVHETI ÚJDONSÁGOK

Öröknaptár

Vígh Rudolf prózájából ad válogatást az újvidéki Forum Könyvkiadó egyik új kötete, a budapesti könyvhét idejére megjelentetett Öröknaptár. A szerzőnek 12 évvel ezelőtt, 2001-ben jelent meg Visszaverődés címmel válogatott novelláskötete, s ennek mintegy folytatásaként olvasható ez a kötet – állapítja meg a kötet egyik recenzense, Németh István. Mint megállapítja, a vegyes prózai írásokat tartalmazó kötetben a vegyesség csupán látszólagos, hiszen „valójában mindegyik a szerző magányáról, a közösségen kívüliség élményéről szól. Egyfajta Robinsonként ragadt egy lakatlan szigeten, szövegeinek mélabús terében. Nem mozdul otthonából, bölcsőhelyéről, mégis ennek elvesztése fölött borong, édes mostohaként éli meg szülőföldjét.” Vígh Rudolfnak eddig további két prózakötete jelent meg: Útra kel a másik ember (1982), és Menet közben (1985). Az Öröknaptár Sorsok, Esetek, Emlékek című fejezetekbe sorolja a kisprózai írásokat, ami már magában is sokat elárul a kötet hangulatáról. Figyelmet érdemel a csaknem 180 oldalas kötet fedőlapja, melyet Csernők Előd készítette Deák Ferenc alkotásának felhasználásával.

Puha kert

Ugyancsak a könyvhétre időzítették az újvidéki Forum Könyvkiadó, valamint a budapesti József Attila Irodalmi Egyesület és a Prae.hu közös vállalkozásának, a Híd Könyvtár sorozat legújabb kötetének: Bicskei Gabriella Puha kert című prózai művének kiadását. A kötetet Saigmeister Peity Laura képei illusztrálják.

„Csúnya dolgokat találunk ki, le is írjuk őket. Ilyenkor igazán léteznek” – vallják be a többes számú, regényes első személyek a Puha kertben. Bicskei Gabriella, aki a nevükben szól, az alkimisták megszállottságával játszik a kegyelemre, a reményről még csak nem is beszélve. Talán ezért kapott egy esélyt, hogy igazabbra hazudja a higanyt az aranynál – írja a kötetről Németh Gábor.