2024. április 19., péntek
AMERIKAI DRÓNTÁMADÁS PAKISZTÁNBAN

Tálib parancsnokot öltek meg

Amerikai drónról indított rakéták megöltek hét embert szerdán Pakisztán északnyugati részén – közölték helyi biztonsági tisztségviselők. Közöttük lehet a tálibok második számú parancsnoka is.

Ez volt az első amerikai dróntámadás a május 11-ei pakisztáni parlamenti választás óta, amelynek a kampányában az egyik fő téma volt, hogy Iszlámábád tiltakozása ellenére az Egyesült Államok rendszeresen támad feltételezett iszlamista lázadókat pilóta nélküli repülőgépekkel. Barack Obama amerikai elnök nemrég ígéretet tett arra, hogy Washington igyekszik ritkítani a pakisztáni dróntámadásokat. Ezt Iszlámábád óvatos optimizmussal fogadta.

A szerdai támadásban a drón egy vályogházat talált el egy faluban, amely 3 kilométerre van Mirámsáhtól, Észak-Vazirisztán körzet székhelyétől – mondták a nyilatkozó biztonsági tisztségviselők. A hét halálos áldozaton túl négy sebesült van. Nem lehet biztosan tudni, hogy az amerikaiak azokra mértek-e csapást, akikre szándékoztak.

Később nevük elhallgatását kérő tisztségviselők azt állították, hogy a halottak között van Váli ur-Rehman, a pakisztáni tálib mozgalom, a Tehrik-i-Talibán második számú vezetője. Ugyanezt közölték helyi lakosok is. Ha a hír igaz, ez súlyos csapást jelent a szélsőséges mozgalomra, amelynek a szóvivője azonban tagadta Rehman halálát. A külügyminisztérium elítélte az újabb dróntámadást.