2024. április 25., csütörtök

Felmentették szolgálata alól Kačavenda püspököt

A szerb pravoszláv egyház május 21-én elkezdett zsinatja szerdán felmentette szolgálata alól a zvorniki–túzlai Vasilije Kačavenda püspököt. A szinódus döntése szerint a püspök többé semmilyen tisztséget sem tölthet be az egyházban.  

Mint ismeretes, a sajtó áprilisban vádolta meg a püspököt pedofíliával és homoszexualitással, valamint olyan hang- és videofelvételeket is megjelentettek, amelyeken Kačavenda félre nem érthető helyzetbe látható fiatalokkal. A felvételeket a belügyminisztériumnak is továbbították. A felvételek megjelenése után a püspök perrel fenyegette meg a sajtót és mindenkit, aki „hamis vádakkal” kísérli meg bemocskolni a nevét, és azt követelte a belügyminisztériumtól, hogy amennyiben tényleg léteznek a szóban forgó felvételek, erősítse meg azt, ha pedig nem, határolódjon el neve bemocskolásától. Nem sokkal később a felvételek eljutottak a kormány és a szerb pravoszláv egyház elé, majd a botrányba keveredett püspököt nyugdíjaztatták. A püspök a felmentése napjáig kitartott ártatlansága mellett, azt állítva, hogy a felvételen valójában nem ő, hanem egy hasonmása látható.

– A szolgálata alól felmentet püspök további lakhelyének kérdését, a többi püspök ügyéhez hasonlóan, a szent szinódus és az érintet személy megbeszélésével oldjuk meg – tájékoztatta szűkszavúan a nyilvánosságot a bácskai Irinej püspök, ám a felmentés indokát nem kívánta elárulni.

Egy hónappal ezelőtti nyugdíjaztatását Kačavenda még 2012 novemberében kérvényezte, egészségügyi okokból.