2024. április 20., szombat

Greenpeace: Újabb vegyszert talált az uniós vizsgálat veszélyesnek a méhekre

A fipronil nevű, mezőgazdaságban használt rovarölő szer is kiemelten veszélyes a méhekre az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb tudományos jelentése szerint – hívta fel a figyelmet kedden a Greenpeace Magyarország.
A környezetvédő szervezet közleménye szerint az idén ez már a negyedik mezőgazdasági vegyszer, amiről ezt állítja az uniós hivatal. Az ügy komolyságát az is mutatja, hogy az Európai Bizottság az első három anyag korlátozásáról szóló jogszabályt sürgősséggel megalkotta.
A fipronil pár nanogrammos mennyiségben is halálos, ennél kisebb dózisban pedig lerontja a méhek táplálékszerző képességét, hajlamossá teszi őket különböző, elsősorban gombás megbetegedésekre – közölte a Greenpeace.
A szervezet szerint, ha a fipronil és más engedélyezett mezőgazdasági vegyszerek méhpusztulást okoznak, akkor az uniós engedélyezési eljárás teljes felülvizsgálatra szorul. A bizottságnak összehangolt stratégiai tervet kell készítenie a beporzók védelme érdekében, amelynek első eleme a fipronil és más méhkárosító vegyszerek teljes tilalma lehet Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint.
A Greenpeace a fipronil mielőbbi tilalmát és a méhek átfogó védelmét követeli a hazai döntéshozóktól is – áll a közleményben.
A környezetvédő szervezet szerint a veszélyes rovarölő szerek egyedi korlátozása az európai beporzók állományának megerősödéséhez önmagában nem elég. Az EU-nak kiemelten támogatnia kell a mezőgazdasági vegyszerhasználat és a méhpusztulás összefüggéseit vizsgáló kutatásokat, illetve a vegyszer intenzív nagyüzemi mezőgazdaság helyett a modern ökológiai gazdálkodást kell előnyben részesítenie.
A méhek és más beporzók kulcsfontosságúak az élelmiszer-termelésben. A világ élelmiszernövényeinek harmada függ a méhek és más állatok által elvégzett beporzástól – mutat rá a szervezet.