2024. április 25., csütörtök
BOSNYÁK ERNŐ EMLÉKMŰVE

Összegyűlt a pénz a munka folytatására

Három zombori egyesület közös ötlete, hogy halála ötvenedik évfordulójára emlékművet állítsanak Zomborban Bosnyák Ernőnek, a régió filmes úttörőjének. A Moj Sombor, a Bunjevačko kolo és a Magyar Polgári Kaszinó egyesületek Igor Šeter szobrászt bízták meg a Duna menti Hollywood megálmodójának egész alakos, életnagyságú szobrának elkészítésével. A munkához gyűjtést szervezett a három egyesület, ami során a pénzadományok mellett a város képzőművészei műalkotásokat is adományozott a szoborállítás támogatására.

A szobrász elkészítette a leendő emlékmű agyagmodelljét, amit ezt követően formába kell önteni, és a munkának ez a legköltségesebb fázisa. Az öntés finanszírozására árverésen eladták az adományba kapott festményeket, amiben a Laza Kostić Művelődési Központ segédkezett. Az aukcióból mintegy háromezer euró folyt be, vagyis meglett a pénz a munka folytatására, és Bosnyák Ernő szobra június második felében már a zombori főutcán üdvözölheti a helybelieket és a turistákat.

Az aukció iránti érdeklődést és az árverés eredményét értékelve a szervezők úgy nyilatkoztak, hogy bebizonyosodott, a szoborállítás ugyan három egyesület ötlete volt, de minden zombori közös ügyévé lett.