2024. április 19., péntek

Ómoroviczától Bácskossuthfalváig

Koncertek, színielőadás, kiállításmegnyitó, sportesemények, ünnepi folklórműsor és még sok más a háromnapos falunapon. Az idén faludíj és faluplakett átadására nem került sor, a díszpolgári címet Tóth Bojnik Ibolya pedagógus kapta.

Már 227 esztendeje annak, hogy 334 jászkun család indult útnak, majd végül letelepedett az akkori Ómoroviczán, a mai Bácskossuthfalva területén. Erről emlékeznek meg minden évben május utolsó hétvégéjén. Ezúttal a település vezetősége is háromnapos rendezvénysorozattal készült. A megnyitón a nemrégiben felújított vendégház átadására is került sor. Az épületet 1,2 millió dinárból, helyi járulékból, saját és községi társított eszközökből finanszírozták, 8 személy elszállásolására ad lehetőséget. A falunapi rendezvénysorozat következő felvonása az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében vette kezdetét. Itt az érdeklődők végigkövethették a mára már hagyományossá vált Májusi koncertet, ahol az iskola énekkarai és zenedés növendékei, illetve haladó tanulói bizonyították tehetségüket. A rendezvény végén ajándékokkal és kedves szavakkal búcsúztatták el a nyolcadikos énekkarosokat fiatalabb társaik. Szombaton megnyílt a 9+1 Művésztelep alapításának 35. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi kiállítás is. A falunapi rendezvénysorozat egyik legünnepibb óra szombat délután volt, amikor Fazekas Róbert tanácselnök a Juhász bálteremben köszöntötte a testvértelepülések, Mélykút, Karcag és Jászkisér képviselőit. A helyi közösség tanácsának díszülésén a vendégek sorát bővítette Dr. Kovács Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Józsa László, a Szekeres László Alapítvány elnöke és Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármester asszonya.
– Ha szeretnénk megfogalmazni itt, Bácskossuthfalván május utolsó hétvégéjének az üzenetét, akkor az annak a közös értékrendnek a nyomatékosítását jelenti, amely mögött a mindenkori falusi emberek odaadása, küzdelme és velük együtt a tanács kitartó munkája is áll. A közösségi értékrend melletti kiállást mi alapelvként értelmezzük, és azt gondolom, hogy ennek mentén sikerült új értékeket teremtenünk az elmúlt év folyamán – mondta el Fazekas ünnepi beszédében, amelyet az elmúlt év sikeres munkájáról tett számadás követett. A díszülés második részében átadták az elismeréseket is. Az idén faludíj és faluplakett nem osztottak ki, viszont egy díszpolgárt avattak, és egy posztumusz elismerés átadása is megtörtént. A bácskossuthfalvi helyi közösség díszpolgári címet adományozott Tóth Bojnik Ibolya titeli származású pedagógus részére, kiváló szakmai munkája és a falu fejlődéséért végzett önzetlen fáradozása elismeréséül. A posztumusz elismerés címet pedig Ibolya férjének, a zentai születésű Tóth Bojnik László pedagógusnak adományozta a településért és lakói erkölcsi, valamint sportszeretetre való neveléséért, továbbá az önzetlenül végzett társadalmi tevékenysége elismeréséül. Az elismeréseket leányuk vette át. A díszülést az ünnepi folklórműsor követte a nemrégiben megvásárolt Rekreációs Központ területén, ahol felléptek az óvodák, az Otthon értelmi fogyatékosokat gondozó intézmény csoportja, a testvértelepülések néptánccsoportjai, a topolyai MK néptánccsoportja és zenekara, illetve a bácskossuthfalvi MK néptáncosai és népdalkórusa. A fináléra már, sajnos, nem kerülhetett sor az esős időjárás miatt. Azonban a Csík zenekar esti koncertjén a rossz idő ellenére is sokan voltak. A szombati nap befejezéseként a karcagi RertRock együttes lépett fel. A vasárnap délelőtt a labdarúgásé és a koronglövésé volt. A falunapi programsorozat zárófelvonásaként a nyíregyházi Mandala Dalszínház Hajmeresztő című interaktív krimivígjátékát láthatta a közönség vasárnap este.