2024. április 24., szerda

Higiénikusabb és rendezettebb lesz az óbecsei kutyamenhely

Átalakul és rendezettebb lesz az óbecsei kutyamenhely – ezt állítja Kovács Norbert, az óbecsei Komunalac Közvállalat igazgatója. A város szélén, a Kishegyesi úton lévő menhelyen jelenleg kutyaboxok és -házak épülnek, sár helyett zúzott kő fogja borítani a betonozatlan területeket, az épületeket kifestik, a kutyákat a szabályoknak megfelelően nyilvántartásba veszik, az újonnan befogott kutyákat előírásszerűen elkülönítik a beszoktatás időszakára, és külön helye lesz az állatorvosi szolgálatnak is. A vállalatban azt remélik, hogy ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a jelenleg átmenetiként bejegyzett menhelyet sikerül állandó jellegű kutyamenhellyé nyilváníttatni, így a jövőben a Komunalac is pályázhat majd támogatásokért.

A munkálatokat várhatóan június végére befejezik. Ha elkészül a korszerűsített menhely, a jelenlegi 150 helyett 200 kutya befogadására lesz alkalmas.

Az új gyakorlat szerint a gyepmester előre meghatározott napokon járja a város egyes részeit és a településeket, de lakossági bejelentés alapján a gyepmesteri szolgálat ezentúl azonnal kiszáll a helyszínre, ugyanis a napokban erre a célra saját járművet is kapnak. Az igazgató elmondása szerint jelenleg havonta átlagosan 180 kutya van a menhelyen, közülük egy hónapban csupán 10-20 eb talál gazdára. Kovács Norbert cáfolta azokat a városi híreszteléseket, miszerint csoportosan engedtek volna szabadon kutyákat a menhelyről, és az sem igaz, hogy tömegesen elaltatták őket. Az igazgató elmondása szerint ez utóbbi csakis orvosilag indokolt esetben, elvétve történik meg. A menhelyen továbbra is lehet ingyenesen nőstény kutyát és macskát ivartalaníttatni. Az érdeklődők a 063-103-5833-as vagy a 064-153-5775-ös telefonszámon jelentkezhetnek be a műtétre.