2024. április 19., péntek

Vádat emeltek az SMS-csalók ellen

A Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészség szerencsejátékokban való visszaélés gyanújával kedden vádat emelt 18 személy ellen. A gyanú szerint a bűnszervezet televíziós kvízjátékokban és ezoterikus műsorokban SMS-csalást követett el, úgy hogy a nézőkkel elhitették, hogy ha a megadott számra üzenetet küldenek, részt vehetnek egy nyereményjátékban, és értékes nyereményeket kaphatnak.

Az ügyészség szerint ezzel a módszerrel 160 ezer szerbiai polgárt csaptak be. A polgárokat összesen 319 millió dinárral károsították meg, miközben a csalás által a bűnszervezet 503 millió dinár jogtalan haszonra tett szert.

A gyanúsítottak között szerepel Rade Jovičić, a Folinder vállalt tulajdonosa, Radivoje Pušonja, a Folinder vállalt igazgatója, Dušan Morača, a Duga és az Astro televíziós csatorna tulajdonosa, továbbá még az MHC és az MHC Telekomunikacija vállalat tulajdonosa és igazgatója, valamint az említett vállaltok foglalkoztatottjai.

A vádirat szerint 2009. január 1-je és 2012. november 27-e között televíziós kvízjátékokban feltett kérdésekre SMS-ben kellett válaszolniuk a televíziónézőknek, annak reményében, hogy értékes nyereményeket kaphatnak, azonban a bűnszervezet semmilyen nyereményt nem adott át.