2024. március 19., kedd

Zentai Közkórház: meghosszabbították az orvos előzetes letartóztatását

Az intézmény igazgatója szerint nem lesz gond a betegellátással

Mint már hírt adtunk róla, dr. Ribár Miklóst, a Zentai Közkórház ortopéd szakorvosát pénteken hálapénz elfogadásának gyanújával letartóztatták. Akkor a hatóságok 48 órás vizsgálati fogságot rendeltek el, amit azóta 30 naposra hosszabbítottak.

A kórházban a jogsegélyszolgálatnál kell panaszt tenni (Fotók: Horváth Zsolt)

A kórházban a jogsegélyszolgálatnál kell panaszt tenni (Fotók: Horváth Zsolt)

Dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta, hogy dr. Ribár Miklós ortopéd sebész letartóztatásáról pénteken délután értesült, amikor a rendőrség információkat kért a gyanúsítottról. Az eset kapcsán az igazgató megjegyezte, hogy a kórházban dolgozó orvosok nagyon jól tudják, szigorúan tilos pénzt kérniük a páciensektől. Dr. Vasas szerint a kórházi szolgáltatásokért készpénzzel kizárólag egyetlen helyen, a kórház pénztáránál fizethetnek a betegek, kivételes esetben pedig banki átutalással.

– Az orvosoknak nincs semmilyen felhatalmazásuk arra, hogy pénzt kérjenek a páciensektől. A kórházban olyan orvos nem dolgozhat, aki így viselkedik. A betegek tényleg sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak, viszont a közreműködésük nélkül nem harcolhatunk a korrupció ellen. A kórházban egyébként működik a beteg-jogsegélyszolgálat is, amely bejelentések alapján indít vizsgálatot, s amennyiben szükséges, hivatalból a rendőrségnek is átadja az ügyeket – mondta az igazgató.

A dr. Ribár letartóztatásáról szóló hír gyorsan elterjedt a világhálón is, és a hozzászólók megemlítik, hogy a szóban forgó orvos már korábban is többször kért pénzt a beavatkozásokért cserébe. Ezzel kapcsolatban dr. Vasas elmondta, hogy dr. Ribár ellen már korábban is történt bejelentés, vizsgálat is folyt ellene, de a vádakat végül nem sikerült bizonyítani.

Dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója

Dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója

Az igazgató szerint a betegellátást a szakorvos távolléte alatt is igyekeznek zökkenőmentessé tenni:

– Dr. Ribáron kívül az osztályon dolgozik még egy ortopéd szakorvos, és van egy fiatal kollégánk is, akinek a szakosítása még tart. Mindent megteszünk azért, hogy a betegeket helyben ellássuk, s hogy a pácienseknek ne keljen másik intézményhez fordulniuk – mondta.

Információink szerint dr. Ribár Miklós közel 30 éve dolgozik a zentai egészségügyi intézményben.