2024. április 23., kedd

Milyen lehetne a Gombkötő utca?

A Mosolyogj Szabadkára! civil szervezet a városháza tövében levő patinás utcára irányította szombaton a közvélemény figyelmét

A szabadkai városháza tövében levő Gombkötő utcában szombaton néhány órára sokkal pezsgőbb volt az élet, mint ahogyan azt az utóbbi időben megszoktuk. Az építészek, művészettörténészek részvételével előző nap megtartott nemzetközi konferencia folytatásaként a Mosolyogj Szabadkára! civil szervezet egy érdekes megmozdulást szervezett itt. Az utca egy részét lezárták erre a néhány órára a járműforgalom elől, sétálóutcaként funkcionált. A hazai, magyarországi, spanyolországi, osztrák szakemberek sétálgattak, nézelődtek, az itt lakók közül is néhányan kijöttek az utcára, az úttest közepén felállított asztaloknál egyetemi hallgatók rajzoltak, kíváncsi gyerekcsapat kukkantott be az udvarokba, a rendezvény iránt érdeklődő szabadkaiak pedig a kézműves vásáron kiállított termékek közül is vásárolhattak.

– A Gombkötő utcában egykoron nagyon sok kisiparos dolgozott, mára már csak a köszörűs és a kalapos üzlete maradt meg. Az akciónk célja: mutatni egy lehetőséget arra, hogy megőrizzék ilyen formában ezt az utcát, ezekkel a macskakövekkel. Le kellene részlegesen zárni a forgalom elől, ide csábítani kézműveseket, kisiparosokat, iparművészeket, képzőművészeket. Néhány kézművest meg is hívtunk most erre a napra ide – nyilatkozta Gyulai Zsolt, a civil szervezet képviselője. Az utca közepén áll a valamikori Heisler-fürdő romos épülete, félig lerombolt homlokzata csúfítja az utcát. Mint beszélgetőtársunk megjegyezte, nyilvánvaló, valamit kezdeni kellene vele.

– Fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy ebben az utcában ne épüljenek többemeletes lakóépületek. Az egyetemisták ez alkalommal egy felmérést is készítenek, az itt lakóktól, idelátogatóktól megkérdezik, mit lehetne, kellene ezzel az utcával csinálni. Ezeket az ötletterveket, elképzeléseket, rajzokat összegyűjtjük. A tervekből egy kis kiállítást szeretnének csinálni, illetve át szeretnék adni a polgármesternek. A konferenciára érkezett hazai és külföldi építészek és művészettörténészek véleményét is szeretnék kikérni, hogy milyen elképzelésük lenne ezzel az utcával kapcsolatban – hallottuk Gyulai Zsolttól. Mint felhívta a figyelmet, a Holdsugár Klub egy szép kiadványt készített el, a város házainak egyes jellegzetes homlokzatait rajzolták le a gyerekek.

Dr. Sisa József, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének igazgatója is a Gombkötő utca házait nézegette:

– Barátságos utca, kedves mezővárosi épületekkel, jó látni, milyen sok a fa benne – jegyezte meg. A Heisler-fürdő romos épülete olyan állapotban van, hogy a neves művészettörténész már egy felújítást nehezen tudna elképzelni, de ha új épület épülne, a magasságviszonyokat figyelembe kellene venni. Mint megjegyezte, egy város sose múzeum, és ha új épület épülne e romos objektum helyén, nagyon fontos, hogy a hely szelleméhez, léptékéhez alkalmazkodjon, a karakterét, atmoszféráját megőrizve. Dr. Viktorija Aladžić, az akció egyik kezdeményezője lényegesnek tartja, hogy ráirányították a figyelmet erre az utcára, és a megmozdulás szervezői számára a legfontosabb, hogy a jövőben minél több polgár mondhassa el, milyennek szeretné látni a város épületeit, utcáit.