2024. április 19., péntek

A Carmené a fődíj

Díjkiosztással zárult szombat este a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

Az oroszországi Vologda városbeli Telemok bábszínház Carmen című produkciója lett a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál fődíjasa.

A neves szakemberekből álló zsűri – Jacques Trudeau (Kanada), David Burman (Oroszország), dr. Siniša Jelušić (Montenegro), Predrag Bjelošević (Szerbia, Bosznia Hercegovina), Miroslav Radinjić (Szerbia) – kilenc díjat osztott ki. A legjobb rendezőnek járó elismerést a fehéroroszországi Oleg Zsjugzsda érdemelte ki, Csajkovszkij Pikk dámájának színpadra állításáért. A legfantáziadúsabb előadásnak a szkopjei Gyermek- és Ifjúsági színház produkciója bizonyult, a legsikeresebb bábszínházi kísérletért a japán Juki Kudo kapott díjat, míg a hagyományőrzésért az oroszországi Ulan-Ude társulata részesült elismerésben.

A ljubljanai, zágrábi, franciaországi, olaszországi vendégek is díjjal térhettek haza Szabadkáról. A fesztivál nyitórendezvényén vette át a Kisherceg-életműdíjat a szlovákiai Eva Farkašova, a díjkiosztó gálán is színpadra szólították: a zsűri elismerésben részesítette az újvidéki Ifjúsági Színház A ló nélküli vitéz című produkciója számára tervezett bábjait.