2024. április 20., szombat
KÁLMÁNY LAJOS NÉPMESEMONDÓ VERSENY

A legjobb mesemondók versengtek Zentán

Összesen hetvenhat óvodás, kisiskolás, felsős, középiskolás és felnőtt mesemondó mérettette meg magát a XIX. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny Délvidéki döntőjén, amelyet szombaton tartottak meg Zentán. A népmesemondó verseny megnyitóünnepségén átadták a meseillusztráló pályázat díjait is, amelyre kétszázhuszonhét rajz érkezett.

A rendezvény kezdetén Hajnal Anna, a zentai Városi Könyvtár vezetője üdvözölte az egybegyűlteket, és hangsúlyozta, a XIX. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny döntőjét vidékünk első néprajzkutatójának, a modern magyar folklórtudomány egyik megalapozójának, Kálmány Lajosnak a tiszteletére, továbbá az idén elhunyt Czérna Miklós bácsinak, a neves oromhegyesi mesemondónknak, a népművészet mesterének emlékére és a 2013 – A külhoni magyar kisiskolások éve program jegyében szervezték meg.

A rendezvényt hivatalosan megnyitó Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere beszédében hangsúlyozta, a mesemondás tehetsége kevés embernek adatik meg, de aki a kiválasztottak közé tartozik, és megvan benne az a képesség, hogy jól adjon elő egy-egy mesét, annak esetében biztosra vehető a siker. Mesét hallgatni mindenki szeret, gyermek és felnőtt egyaránt, emelte ki Ceglédi Rudolf, hozzátéve, a mesék világa az a világ, amelyben egy kissé mindannyian élni szeretnénk, hiszen ott a jó mindig győz a gonosz felett, és a végén minden jóra fordul.

Kifejtette, a mese az életünket, a vágyainkat tükrözi, hiszen mindannyian reménykedünk a jó győzelmében, gyakran legkisebb fiúnak érezzük magunkat, szeretnénk segíteni, csodát tenni, majd hozzátette, mindezek mellett a magyar népmesekincs kalauzol és vezet bennünket azon a vándorúton, amelyen megismerjük a múltunkat és eljutunk a jövőbe.

Az ünnepi köszöntőt követően megnyílt a meseillusztrációs pályázatra beérkezett alkotásokból készült kiállítás, majd a szervezők átadták a legjobb pályamunkák készítőinek járó díjakat.

A középiskolások kategóriájának díjazottjai (Fotó: Máriás Endre)

A középiskolások kategóriájának díjazottjai (Fotó: Máriás Endre)

A XIX. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny képzőművészeti pályázatára, amelyre az idén – Czérna Miklós bácsi emlékére – legendamesék illusztrálásával lehetett benevezni bármilyen képzőművészeti technika alkalmazásával, összesen 227 meseillusztráció érkezett be, amelyből a szervezők 58-at ki is állítottak a zentai Alkotóházban. A háromtagú szakmai zsűri, amelynek tagjai Balla Ákos, Bencz Arsenović Gabriella és Mezei Erzsébet voltak, összesen 23 díjat osztott ki. Első díjas lett az óvodások mezőnyében Gere Ricsárd (Szabadka), Simon Miklós (Zenta), Sirmer Emese (Zenta), Lénárd Zoé (Zenta), Szalai Violetta (Hajdújárás) és Zsoldos Csenge (Zenta); a kisiskolások mezőnyében pedig Somosi Ágnes (Hajdújárás), Tóth Bojnik Denisz (Felsőhegy) és Varga Zita (Hajdújárás). Második díjban részesült az óvodások között Bosznai Lénárd (Palics), Juhász Orsolya (Zenta) és Mikovity Virág (Palics); a kisiskolások között Boros Gyevi Gábor (Felsőhegy), Dimović Saša (Hajdújárás) és Szalai Klaudia (Hajdújárás); a felsősök között pedig Juszkán Petra (Nagykikinda) és Toldi Teodóra (Felsőhegy). Harmadik díjban részesült az óvodások mezőnyében Fényszárosi Ádám (Zenta) és Varga Villő (Szabadka); a kisiskolások között Guszton Kabács Yvett (Temerin), Lukács Bettina (Temerin) és Vass Viktor (Zenta), a felsősök között pedig Janovics Dianna (Bácskertes) és Kormos Glória (Felsőhegy).

A program folytatásában az óvodás és a kisiskolás mesemondók az Alkotóházban, a felsős tanulók, a középiskolások és a felnőttek pedig a Munkásegyetem első emeleti előadótermében mutatták be produkcióikat. A versenyzők teljesítményét szigorú szempontok alapján bírálta el a neves szakemberekből álló zsűri, amelynek tagjai Burány Katalin, mgr. Dévavári Beszédes Valéria, Kónya-Kovács Otília, dr. Raffay Judit, Toldi István és Vukosavljev Iván voltak.

Az óvodások mezőnyében a zsűri több egyenrangú első díjat osztott ki, ezeket Farkas Kira, Gilice Anabella, Homolya Szintia, Király Ella, Kólity Kristóf, Majoros Lara, Matykó Ádám, Rontó Kata, Süveg Emma, Szalai Kitti és Szalai Violetta érdemelte ki. A kisiskolások között az első díjat Kratofil Zsóka, a másodikat Csalakov Mirella, a harmadikat Szalai Klaudia kapta, különdíjjal pedig Wolland Gergőt, Rekovics Rékát, Szalai Noémit és Asztalos Anasztáziát tüntette ki a bírálóbizottság. A felsősöknél az első Péter Kinga, a második Kovács Dominika, a harmadik Bellér Roland, a negyedik Gazsó Boglárka lett, Kalmár Brigitta, Kónya Leon, Szurap Adolf, Takács Dominika és Varga Dávid pedig különdíjat érdemelt ki. A középiskolások mezőnyében az első díjat Molnár Márk, másodikat Stájer Szindia, a harmadikat Mucsi Anasztázia, a negyediket Kállai Ferenc, a különdíjat pedig Kéringer Karina kapta, míg a felnőtteknél Barta Mária, Katona Ernő, Rontó Márta és Szabó Réka egyenrangú első díjat érdemelt ki.

A szervezők a rendezvényt követően elégedettségüknek adtak hangot az idei mesemondó mind a verseny hangulatát, mind a résztvevők produkcióinak színvonalát illetően, hiszen – mint mondták – a döntő résztvevői minden kategóriában nemcsak kimagasló felkészültségükről, hanem a mesemondás iránti magas fokú elkötelezettségükről is tanúbizonyságot tettek.