2024. március 19., kedd

Párizsban egyeztetnek, Szíriában lőnek

A libanoni Hezbollah elismerte: Aszad oldalán részt vesz a polgárháborúban

Párizsban egyeztet ma John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Szíria-békekonferenciáról, amelynek összehívását Moszkva és Washington május elején kezdeményezte. Damaszkusz a hét végén elvben beleegyezett, hogy részt vesz a több mint két éve dúló szíriai polgárháború lezárását szorgalmazó nemzetközi békeértekezleten, amelyet június elején terveznek összehívni a svájci Genfben. A Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló ellenzéki erők viszont nem egységesek és nem tudni, hogy hajlandóak-e közös delegációt küldeni a konferenciára.

Az Aszad-rezsimet támogató Moszkva azt szeretné, hogy az ellenzék mielőbb tárgyalócsoportokat alakítson, amelyek feltételek nélkül vennének részt a konferencián. A szíriai ellenzék és a felkelők, akik között sok esetben az al-Kaida terrorszervezethez közel álló csoportoké a vezető szerep, egyelőre feltételekhez kötik a részvételüket a genfi konferencián. Mindenekelőtt Aszad elnök távozását követelik.

Ez elfogadhatatlan feltétel a szír vezetés és az Aszad-rezsimet támogató Moszkva számára. Aszad a 2014 júniusában esedékes elnökválasztásig mindenképp szeretne hivatalban maradni. A közelmúltban aratott katonai sikerek miatt nem valószínű, hogy engedne az ellenzéknek.

A szíriai kormányerők a hét végén folytatták – egy hete kezdett – offenzívájukat a felkelők kezén lévő Kuszeir ellen, amely a libanoni határ közelében fekszik. Kuszeir stratégiai fontosságú város, mivel azon az útvonalon fekszik, amelyen Libanonból fegyverek és harcosok érkeznek az Aszad-rezsim segítségére. A hétvégi harcokban a szíriai hadsereg nehéztüzérséggel is lőtte Kuszeirt, ahol legalább 25-en meghaltak. A szíriai kormányerők oldalán a libanoni Hezbollah terrorszervezet fegyveresei is bekapcsolódtak az ütközetbe.

Az Irán támogatását élvező Hezbollah egyre nagyobb szerepet vállal a szíriai polgárháborúban. Emberei Aszadék oldalán küzdenek, amit Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah elnöke szombaton először ismert el nyilvánosan. Bejelentése után nem sokkal – valószínűleg megtorlásul – két rakétát lőttek ki a libanoni főváros, Bejrút déli részére, amelyet a Hezbollah ellenőriz. A vasárnapi támadásban kilencen megsebesültek.

A kuszeri harcok miatt a szomszédos Libanon több településén is összecsapások robbantak ki Aszad elnök helyi támogatói és ellenfelei között. A leghevesebb fegyveres összetűzések az észak-libanoni Tripoliban voltak, ahol már hónapok óta villongások vannak a szemben álló két tábor között. A feszültség azonban sokkal régebbi.

A libanoni hadsereg katonákat vezényelt az erőszak megfékezésére. A harcok május 19-én újultak ki Tripoliban, ahol már legalább húszan meghaltak, s közel kétszázan megsebesültek.

Mindez arra utal, hogy a Szíriában zajló erőszak lassan átterjed Libanonra is. Ezt az országot, ahogyan Szíriát is vallási, felekezeti alapon osztja meg a konfliktus: a síiták az alavita többségű damaszkuszi rezsimet, a szunniták a többnyire szunnita Aszad-ellenes felkelőket támogatják. (Izrael és Jordánia attól tart, hogy a szíriai konfliktus – amennyiben nem sikerül megfékezni – rövid időn belül regionális háborúvá szélesedhet.).

A Hezbollah egyre erőteljesebb fellépése Szíriában aggodalommal tölti el a Nyugatot, amely az Aszad-ellenes erőket támogatja. Az amerikai szenátus külügyi bizottsága a minap jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely támogatja az Aszad-rezsim ellen harcoló szíriai ellenzék felfegyverzését. Előirányozza továbbá az ellenzék katonai kiképzésének segítését és a szíriai lakosságnak szánt humanitárius segélyek növelését.

Az amerikai kormányzat eddig elutasította a szíriai ellenzék felfegyverzését. A Fehér Ház attól tart, hogy a fegyverek iszlamista fanatikusok és szélsőségesek kezébe kerülhetnek. Washington úgy véli, hogy a fegyverek térségbe juttatása a polgárháború kiszélesedését eredményezheti. A szenátus külügyi bizottsága azonban azzal érvel, hogy a fegyverszállítások a szíriai ellenzék javára fordíthatják a hadiszerencsét.