2024. március 29., péntek

A vajdasági nyilatkozat Belgrádban

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke hétfőn elküldte a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat szövegét a szerb kormánynak, a Szerbiai Képviselőház elnökének, valamint azoknak a minisztériumoknak, amelyek a nyilatkozat egyes részei által érintettek.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– A nyilatkozat elfogadása után vissza szeretnénk helyezni a nyilatkozat tartalmáról, Vajdaság alkotmányos jogainak védelméről szóló tárgyalásokat az intézményes keretek közé. Feltett szándékunk, hogy, mint ahogyan eddig is tettük, civilizált és demokratikus párbeszéddel hárítsunk el mindenféle, a nyilatkozat szövegével kapcsolatos tájékozatlanságot és félreértést, valamint, hogy megtaláljuk a megoldást azokra a problémákra, amelyeket a dokumentum tartalmaz – közölte Pásztor.

Mint megjegyezte, meggyőződése, hogy ha a parlament, a kormány és a minisztériumok részletesen tájékozódnak a nyilatkozat szövegéről, az a fennálló nyitott kérdések megvitatásához vezet majd, amelyek megoldása mindkét fél, de mindenekelőtt a vajdasági polgárok érdeke.