2024. március 29., péntek

Füttyszó, árulózás

Incidens kísérte a Karađorđević család tagjainak újratemetését

Nemzeti egységre és megbékélésre szólított fel vasárnap Oplenacon Ivica Dačić kormányfő azon a ceremónián, amelynek keretében II. Petar Karađorđević, Marija és Aleksandra királynő és Andrej Karađorđević újratemetése zajlott

Négyük földi maradványainak a családi sírboltban történt elhelyezése után, a kormányfő Irinej pátriárka és Aleksandar Karađorđević trónörökös után tartott beszédet, de ez kis híján nem sikerült neki, ugyanis az egybegyűlt több ezres tömeg a Blic tudósítója szerint folyamatosan zavarta őt, füttyszóval és bekiabálásokkal. A beszéd során az „Ua, ua” és „Királyt akarunk” bekiabálások voltak hallhatóak.

„Ezzel helyére került a népünk és államunk történelmét ábrázoló mozaik utolsó kockája is. A múlt nem változtatható meg, a hibákat ma javítjuk ki. Ezért fontos, hogy a szerb nép a jövőben egységes legyen, ne kövessen el hibákat. Sok ideológia van, de Szerbia csak egy – mondta. Hozzátette, az ő jelenléte is hozzájárul a nemzeti megbékéléshez azok között, akik a múltban különböző oldalon álltak.

A kormányfő után Tomislav Nikolić szólalt fel, akit szintén nem fogadtak lelkesedéssel. Folytatódott a füttyszó és a tiltakozás, valamint az „árulás, árulás” jelszót skandálták.

A trónörökös beszéde alatt az „Éljen a király” és „Királyt akarunk” bekiabálások voltak hallhatóak.

A Naši Szerb Nemzeti Mozgalom közölte, az ő aktivistáik fütyülték ki a két állami vezetőt, akik szerintük ezzel azt kívánták tudatni, hogy Koszovó elárulóinak nincs helyük a szerbség nagyjai között és ez fog velük történni, ha megjelennek a nép előtt.