2024. április 19., péntek

Biomasszával működő erőmű

Pénteken a zentai önkormányzat a helybéli cukorgyár, illetve a belga és holland kezekben levő WindVision Biomass Operation cég között aláírták a kogenerációs erőmű kiépítéséről szóló szándéknyilatkozatot. A tervek szerint a jövőben ez a biomasszával működő erőmű biztosítaná a város hőellátását.

A megállapodások aláírása előtt elsőként Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere üdvözölte az egybegyűlteket, majd pedig Laurent Stokvis, Hollandia belgrádi nagykövete biztosította támogatásáról a projektumot. Stokvis beszédében többek között kiemelte, hogy a memorandumok aláírása a kogenerációs projektum megvalósításának a kezdetét, egyben a holland és a szerb kormány együttműködésének a folytatását jelenti. A holland nagykövet beszédében emlékeztette a jelenlévőket, hogy az elmúlt négy évben, egy G2G (kormány a kormánynak) projektum keretében, energetikai fejlesztésekkel kapcsolatos vizsgálatokat folytattak Szerbia területén, ekkor kiderült, hogy az ország energiaellátásának kétharmadát megújuló energiaforrásokkal, így biomassza alkalmazásával is lehetséges biztosítani.

A tartomány részéről Nataša Pavićević Bajić tartományi energetikai titkár és Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes volt jelen a megállapodások aláírásán.

Juhász Bálint a jelen lévő újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Zenta és a tartomány számára egyaránt jelentős beruházásról van szó, amely egyrészt a zöldenergia előállítása miatt nagyon fontos a környezetvédelem szempontjából, s a termelés költségeit is csökkenteni tudja, és ezenkívül foglalkoztatási aspektusa is van. Az erőmű működtetésével új munkahelyek teremtődnek, és mivel a biomassza előállítása másodlagos mezőgazdasági termékekből történik, ezért sok család is bevételt tud magának általa biztosítani.

A szándéknyilatkozat értelmében a projektum finanszírozását, kidolgozását és alkalmazását a belga WindVision cég végezné el, az ehhez szükséges technológiát pedig a holland Synvalor vállalat biztosítaná. Lényegében egy 9,8 MWe/17,4 MWth erejű erőmű kiépítéséről van szó, amelynek első fázisának a kiépítésére 15,2 millió eurót szándékoznak befektetni. Ennek a kiépítésének a határideje 2014. október 15-e. A második fázis kiépítése ugyanennyibe kerülne, s ez 2015. október 15-ig készülne el.