2024. április 19., péntek

Újraindulhat a Budapest–Szarajevó járat

Szijjártó Péter magyar cégek lehetőségeiről tárgyalt Szarajevóban
Szijjártó Péter és Ermina Salkičević-Dizdarević külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter-helyettes, a Magyar–Bosnyák Gazdasági Vegyes Bizottság társelnökei a bizottság szarajevói ülése után

Szijjártó Péter és Ermina Salkičević-Dizdarević külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter-helyettes, a Magyar–Bosnyák Gazdasági Vegyes Bizottság társelnökei a bizottság szarajevói ülése után

Magyar vállalatok befektetési lehetőségeiről tárgyalt pénteken Bosznia-Hercegovinában Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. A megbeszéléseken megegyezés született a Budapest–Szarajevó közötti vasúti közlekedés újraindításáról, amelyhez a horvát vasúttársaság engedélyét kell megszerezni.

A magyar kormány szempontjából a keleti nyitás politikájának egyik alappillére Magyarország befektetői pozíciójának erősítése a Balkánon, és ebben Bosznia-Hercegovina fontos helyet kap – mondta el a két ország gazdasági vegyes bizottságának kétnapos szarajevói ülése után az államtitkár.

A tárgyalópartnerek megállapodtak: Bosznia-Hercegovina kormánya megteremti a lehetőségét, hogy a Mol eredményes tárgyalásokat folytasson boszniai tevékenységének bővítéséről. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter közölte: jelenleg a Mol-INA-konzorcium kétharmadában tulajdonosa a boszniai olajtársaságnak, az Energopetrolnak. A Mol tevékenységének bővítésére a bosnyák szárazföldi tárolókapacitások és olajterminálok irányába lenne lehetőség.

Beszámolt arról is, hogy a magyar Eximbank által nyújtott finanszírozási háttérrel magyar cégek a jövőben lehetőséghez juthatnak bosnyák infrastrukturális fejlesztésekben, vízgazdálkodási projektumokban és energetikai tendereken. Példaként említette, hogy a balkáni ország kormánya építi a Budapest–Szarajevó közötti páneurópai közlekedési folyosó boszniai részeit, több város most alakítja ki fő energiavezeték-rendszerét. A vízgazdálkodás területén is sok projektum indul a jövőben, ezeken várják magyar cégek részvételét.

Megegyezés született emellett a Budapest–Szarajevó közötti vasúti közlekedés újraindításáról, amihez a horvát vasúttársaság engedélyét kell megszerezni. Ennek jegyében mindkét kormány tesz lépéseket Horvátország felé azért, hogy tegye lehetővé a Budapest és Szarajevó között a decemberben megszűnt vasúti személyszállítás újraindítását. A budapesti és a szarajevói tárgyalófelek megállapodtak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló új megállapodás megkötésében is.