2024. április 24., szerda
ZOMBORI AKKUMULÁTORGYÁR

Szaporodnak a követelések és a fenyegetések

A zombori akkumulátorgyárban május 11. óta 220 termelőmunkás sztrájkol. A dolgozók már áprilisban is munkabeszüntetéssel kívánták kikényszeríteni járandóságukat, végül ígéretet is kaptak arra, hogy fizetnek nekik. Háromhavi bérből viszont csak a januári fizetés felét utalták át a munkásoknak, azóta újra sztrájkolnak. A dolgozók nem hajlandók újabb kompromisszumokra, nem fogadnak el ígéreteket, hanem csupán követeléseik teljesítése után hajlandók újra dolgozni.

A gyár helyzetére utal, hogy összes bankszámláját zárolták, és az idén először fölkerült az adóhatóság adóslistájára.

A SOinfo.org hírportálnak adott nyilatkozatában Goran Kesejić, az akkumulátorgyár szakszervezete végrehajtó bizottságának tagja így összegezte követeléseiket:

– Világosan megfogalmaztuk, hogy azonnal követeljük a januári bérünk második részét, a februári és márciusi keresetünket, a februárra és márciusra járó utazási támogatást, az adók és járulékok befizetését, az idénymunkások állandósítását, mert mintegy kétszázuk közül 60–70 eleget tesz az erre vonatkozó törvényes előírásnak. Követeljük még az üdülési pótlék kifizetését 2010-re, 2011-re és 2012-re, valamint az utóbbi két évben esedékes hűségjutalmak kiutalását.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is, hogy Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár garanciát vállalt követeléseik teljesítését illetően, de a sztrájkolók ezt visszautasították, akárcsak a köztársasági békéltető testület indítványát, hogy legalább 143 dolgozóval lássák el a minimális termelési feladatokat, ugyanis az akkumulátorgyár működése létfontosságú Szerbia számára.

– A gyárunknak jelenleg nincsen semmilyen szerződése se az állammal, se a hadsereggel, így ez a követelés indokolatlan – szögezte le Kesejić, aki egyben arról is tájékoztatott, hogy 140 alkalmazott fölmondás előtti figyelmeztetést kapott, amit a szakszervezet nyílt fenyegetésnek tekint. – Amennyiben a fenyegetésből fölmondás lesz, radikalizáljuk a sztrájkot – fűzte hozzá, de ennek módját nem részletezte.